Mam, wat is diabetes?

De suikerklontjesrace… Het klinkt als een grappig en ludiek spelletje voor kinderen, maar het is veel meer dan dat. Deze speciale race die werd gehouden op 15 mei 2012 – waarbij kinderen op basisschool Mariaschool in Paterswolde een uitgezet parcours liepen met in hun hand een lepel met daarop een suikerklontje – was de aftrap van een nieuwe campagne van het Diabetesfonds. Deze campagne is er op gericht het onbegrip waar kinderen en tieners met diabetes mee te maken krijgen, de wereld uit te helpen.

Feiten
Diabetes – in de volksmond beter bekend als suikerziekte – is een chronische ziekte die helaas veel kinderen treft. Naast astma is diabetes de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 6.000 kinderen van 0 tot en met 18 jaar met deze ziekte. Het overgrote deel (98 %) van deze kinderen lijdt aan diabetes type 1. Vaak wordt dit diabetes type 1 verward met diabetes type 2. Deze varianten dragen dan wel bijna dezelfde naam, maar er is toch een groot en wezenlijk verschil tussen de twee types.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het eigen afweersysteem is de oorzaak van de ziekte. Normaliter zorgt het afweersysteem er voor dat ziekteverwekkers worden bestreden en opgeruimd. Bij diabetes type 1 gaat hier iets mis. Naast het opruimen van ziekten, ruimt het ook per ongeluk de cellen die insuline aanmaken op. Volwassenen en kinderen die aan dit type leiden moeten dagelijks meerdere keren insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.
Bij diabetes type 2 ligt de oorzaak heel ergens anders. Het lichaam maakt nog wel insuline aan, maar dit is niet voldoende. Bij dit type diabetes kan vaak nog de insulineproductie gereguleerd worden met medicijnen.

Campagne
De suikerklontjesrace was slechts het begin van de campagne. Kinderen met diabetes krijgen vaak te maken met vervelende opmerkingen. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld “Je hebt zeker te veel gesnoept” of “Jij diabetes? Dat kan toch niet, je bent helemaal niet dik?” Ook worden ouders er vaak op aangekeken als hun kind diabetes type 1 blijkt te hebben. Dan zullen de ouders wel niet goed voor het kind gezorgd hebben…  Dit onbegrip komt voor uit onwetendheid en dus richt de campagne zich op het vergroten van kennis over deze ziekte bij anderen. Er volgen nog enkele belangrijke acties gevoerd. Zo gaan kinderen op 6 juni a.s. in gesprek met professor Bart Roep van LUMC over zijn onderzoek naar genezing van diabetes type 1.  Kinderen in de leeftijd van vijf tot en met twaalf jaar kunnen zich aanmelden voor dit gesprek met deze professor. Verder beantwoordt onderzoeker Maartje de Wit van 18-20 juni via Twitter en Facebook vragen van tieners met diabetes en hun familie.

Meer informatie
Speciaal voor de campagne is er extra informatie te vinden op de website van het Diabetesfonds. Ook kun je daar de nieuwe brochure “Mam, wat is diabetes?” aanvragen. Deze brochure richt zich speciaal op diabetes binnen het gezin. Maar ook als je als leerkracht of ouder je kind meer informatie wilt geven over deze ziekte kun je op deze website veel informatie vinden. Een informatief boek voor kinderen over wat diabetes nu precies is en wat dit inhoud is Taart voor Tuur. In dit prentenboek wordt aan de hand van een leuk voorleesverhaal uitgelegd wat het voor een kind betekend om te leven met diabetes.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

walnoten, cashewnoten, amandelen, pecannoten

Slank worden door noten te eten?

Een Amerikaans onderzoek, gehouden onder bijna 14.000 mensen gedurende 5 jaar, heeft als een van …