Moederdag

karinvandewielfotografieAanstaande zondag (13 mei) is het weer zo ver, dan is het Moederdag. De dag om even stil te staan bij het moederschap, lekker verwend te worden of juist even aan je eigen moeder te denken. Elke tweede zondag in mei wordt het gevierd. Maar waarom vieren we eigenlijk Moederdag? En hoe is het ontstaan?

Moederdag
Moederdag wordt in veel landen gevierd, maar niet in elk land wordt het op de tweede zondag van mei gevierd. Zo wordt Moederdag in veel katholieke landen op 15 augustus gevierd. Het wordt daar de dag van Maria- ten- hemelopening genoemd. En in Frankrijk wordt Moederdag elke laatste zondag van mei gevierd. In de rest van de landen waar Moederdag gevierd wordt, vieren ze het (net als wij) wel op de tweede zondag van mei.

Ideeën over Moederdag zijn er al sinds 1872, maar aan het einde van de negentiende eeuw kwam het echte idee van Moederdag tot stand. Het idee van Moederdag is in Amerika ontstaan en bedacht door Anna Jarvis. Anna haar moeder had elf kinderen. Van deze kinderen stierven er zeven op een jonge leeftijd. Om haar verdriet te ‘vergeten’ besloot haar moeder haar leven te wijden aan het helpen van andere mensen. Nadat Anna haar moeder op de tweede zondag in mei stierf besloot Anna op haar moeders de sterfdag iets te organiseren om alle moeders te ere. De kerkleiders vonden Anna haar idee de moeite waard en zo werd er op de tweede zondag van mei Moederdag gevierd. Eerst alleen nog maar in Grafton, Anna haar geboorteplaats. Dit breide langzaam uit en in 1910 werd er Moederdag in heel West- Virginia gevierd.

Anna was nog niet tevreden en vond dat er in heel Amerika Moederdag moest worden gevierd. Ze legde haar idee voor aan president Woodrow Wilson en zo werd Moederdag uitgeroepen tot nationale feestdag. Vanaf toen werd Moederdag in steeds meer landen gevierd en in 1930 werd het voor het eerst in Nederland en België gevierd.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Laat je moeder schitteren

Als moeder zijnde kan je al genieten wanneer je gewoon lekker naar je kinderen aan …

Share
Share