Koninginnedag

Het is weer zover Koninginnedag: heel Nederland staat op zijn kop en overal waar je kijkt is het oranje. Voor veel kinderen is koninginnedag de uitgelezen kans om op de markt voor een leuk prijsje speelgoed te kopen.  Of nog beter zelfs hun eigen speelgoed te verkopen..

Wat de plannen vandaag ook zullen zijn dat Koninginnedag weer zorgt voor een hoop gezelligheid is een ding wat zeker is. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van Koninginnedag?

Koninginnedag
Koninginnedag is een nationale feestdag en word elk jaar op 30 april gevierd. Maar niet alleen in Nederland vieren we op 30 april feest ook in Sint Maarten, Curaçao en Aruba word er Koninginnedag gevierd. Tijdens deze feestdag vinden er verschillende festiviteitenplaats en worden er overal vrijmarkten gehouden.

De voorganger van Koninginnedag is Prinsjesdag dit werd op 31 augustus in 1885  voor het eerst in Utrecht  georganiseerd met als de doelde nationale eenheid te benadrukken. Prinsjesdag werd vijf jaar lang gevierd tot de dood van koning Willem |||| in 1890 Prinsjesdag maakten toen plaats voor Koninginnedag. Koninginnedag werd toen een feest voor de kinderen. Koninginnedag werd  nog jaren lang op 31 augustus gevierd tot dat Koningin Juliana in 1949 de kroon besteeg.

Koninginnedag word sinds die tijd op 30 april gevierd de verjaardag van Koningin Juliana. Koningin Juliana kreeg tijdens Koninginnedag een bloemenhulde op paleis Soestdijk. Sinds de jaren vijftig was dit op de televisie te volgen en in de loop der jaren kregen steeds meer mensen op 30 april een vrije dag zo kon Koninginnedag uitgeroepen worden tot een nationale feestdag.

Toen koningin Beatrix op 30 april 1980 de troon opvolgde van haar moeder, besloot zij dat Koninginnedag op 30 april gevierd bleef worden. Dit deed zei als eer betoon aan haar moeder maar ook omdat haar eigen verjaardag op 31 januari plaatsvind en dit dus geen geschikte datum voor een groot buitenevenement is.

Bron

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wat een mooie dag!

Wat een prachtig weer hebben we vandaag met z’n allen gehad!!! Hopelijk hebben jullie hier …

Share
Share