De schoenen van mijn broer

De dertienjarige Danny woont op een Australische veeboerderij. Het is al wekenlang veel te heet, zijn ouders maken ruzie, zijn veertienjarige zus is zwanger. Maar Danny mist vooral zijn oudere broer Jonny die een jaar geleden is verongelukt. Niemand wil erover praten. Daarom zoekt hij troost bij een bijzonder huisdier, zijn kameel Buzz. Samen met Buzz wil Danny bewijzen dat hij de plaats van zijn broer op de farm kan innemen. Wanneer Danny’s moeder het werk niet meer aankan, wordt er een Engels meisje ingehuurd. Liz is niet zo handig in de keuken, maar ze blijkt veel stoerder dan ze eruitziet – en haar mond houden doet ze ook niet. Danny neemt haar in vertrouwen.

Recensie
Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. Ik vind het een erg mooi verhaal over een jongen in de puberteit die worstelt met volwassen worden. Danny balanceert nog op de grens van kind zijn en volwassene. Hij wil voor vol aangezien worden en ‘meedoen met de mannen’, maar gedraagt (en voelt) zich nog geregeld kind. Hij heeft moeite de wereld om hem heen te begrijpen. Waarom heeft niemand het meer over Danny’s overleden broer Jonny? Wat gebeurt er toch allemaal met zijn 14-jarige zusje nu ze ongepland zwanger is en waarom accepteert iedereen dat maar? Gelukkig komt Liz een poos op de boerderij wonen en zij is een grote steun voor Danny. Net als de kameel Buzz.

“De schoenen van mijn broer” speelt zich in een heel andere wereld af dan wij hier in ons dagelijks leven gewend zijn, het harde leven in de outback van Australië. Opvallend vond ik de kortzichtigheid van de hoofdpersonen als het gaat om mensen die uit andere landen komen (zoals de au pair Liz) en het racisme jegens de oorspronkelijke inwoners van Australië. Aangezien de auteur zelf ook tijdelijk heeft gewoond en gewerkt op een veeboerderij in Australië, vermoed ik maar zo dat het op waarheid berust.

Uit het boek spreekt verder veel liefde en respect voor het land en het harde leven van de hoofdpersonen. Thema’s als volwassen worden, familie en de worsteling van pubers met zichzelf en de wereld om hen heen worden mooi verwerkt. “De schoenen van mijn broer” is wat mij betreft een erg mooi boek dat er om vraagt om gelezen te worden.

De schoenen van mijn broer – Ali Lewis
roman, paperback, 288 pagina´s, The House of Books
Klik om dit boek hier te bestellen via Bol.com >>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Reistips voor het reizen met kinderen naar Australië en Nieuw-Zeeland

De wereld heeft ons zoveel te bieden. Er zijn veel mooie plekken die we kunnen …

Share
Share