Het enige echte eerlijke puberopvoedboek

Hoe ouder kinderen worden, des te minder lijken ze op wasmachines. De montagehandleiding, de gebruiksaanwijzing en de onderhoudsinstructies zijn bij baby’s nog makkelijk te volgen. Maar als de puberteit eenmaal aanbreekt, ligt dat anders. Er ontstaat een persoonlijkheid(je), iets met een eigen wil, beïnvloed door omgevingsfactoren en seks, drugs en smartphones.

In het enige echte eerlijke puberopvoedboek schrijven Marina van der Wal en Jan Dijkgraaf op luchtige wijze over de dagelijkse praktijk van het pubers opvoeden. Dit boek is troostrijk, zodat ouders van pubers snappen dat ze niet de enigen zijn die door hun kroost voor rotte vis worden uitgemaakt, dat die zak hooi op de bank gewoon aan het ‘groeien’ is en dat kinderen nooit volwassen worden als ze niet hun eigen fouten mogen maken. En ja, ze gebruiken allemaal een keer drugs. Echt waar!

Recensie
De pubertijd heb ik al ver achter mij liggen en voordat die van mijn dochter aanbreekt duurt nog wel even. Toch is dit boek heel herkenbaar. Want mijn ervaring als puber en de verhalen die ik van andere ouders hoor die nu met pubers in huis zitten spreken boekdelen. Mijn dochter heeft nu al een eigen willetje en maakt ook erg duidelijk als ze ergens niet van gediend is… Dat belooft wat voor de pubertijd. Misschien moet ik dit boek maar gaan koesteren en in de kast bewaren tot deze tijd voor haar ook aanbreekt.

Er zijn stapels opvoedboeken, maar gek genoeg gaan velen vooral over de baby- en kindertijd. Nuttig, maar waarom er aanzienlijk minder boeken zijn geschreven over de pubertijd is mij een raadsel. Het enige echte eerlijke puberopvoedboek is een prettig naslagwerk voor ouders en biedt zeker raad aan radeloze ouders.
Het boek heeft een praktische indeling en is opgebouwd uit kleine stukken tekst. Je leest dus makkelijk tussendoor even een stukje wat jou interesseert. Even snel iets opzoeken als je met je handen in het haar zit, is ook geen probleem. De ervaringsverhalen zijn keurig gerangschikt op onderwerp. Alle belangrijke zaken voor pubers komen aan bod: ouders, school, uiterlijk, emoties, genotsmiddelen, geld, sex, vrienden, media, vrije tijd, (on)gezond, geest, ruzie/in de fout, lichaam, huishouden en werken.

Het enige echte eerlijke puberopvoedboek steekt je een hart onder de riem, gewoon door je duidelijk te maken dat je zoon of dochter het niet persoonlijk bedoeld en ook niet dat het ernstig is. Het hoort gewoon bij de levensfase van je kind. Ook al weet je het eigenlijk wel  het is toch erg prettig de bevestiging te krijgen dat anderen net zo veel last hebben van dit probleem. Maar het houdt je ook een spiegel voor. Want vond jij het vroeger ook niet gigantisch overdreven dat je ouders wakker bleven omdat jij aan het stappen was? Dat ze het liefst je na elk feest in hoogsteigen persoon kwamen ophalen, terwijl anderen zelf naar huis mochten gaan. Is dat niet stiekem wat jij nu ook doet of het liefst zou willen?
Dit boek biedt troost aan alle ouders die kampen met de stuipen van hun puberzoon of puberdochter.

Het enige echte puberopvoedboek – Marina van der Wal & Jan Dijkgraaf
Opvoeding, hardcover, 256 pagina’s, BBNC
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een jaar kleiner [persoonlijk blog]

En weer ben ik jarig. En hoewel in huize TrotseMoeders gevierd wordt dat ik een …

Share
Share