Waarom hebben jonge kinderen vitamine D nodig?

Tijdens de zwangerschap krijg je het al van meerdere kanten te horen. Vanaf de geboorte heeft je kindje extra vitamine D nodig. Wanneer je voor flesvoeding kiest hoef je daar verder niets voor te doen, aan de flesvoeding zit al vitamine D toegevoegd. Ga je borstvoeding geven dan moet je kindje vanaf de geboorte druppels vitamine D toegediend krijgen. Deze extra dosis vitamine D is nodig tot je kind het vierde levensjaar bereikt. De verloskundige, de kraamhulp en het consultatiebureau wijzen je op deze noodzaak. Ook staan de tijdschriften op gebied van zwangerschap en opvoeding er vol mee. Je zou zeggen dat iedereen wel weet dat kinderen tot hun vierde levensjaar extra vitamine D nodig hebben. Toch blijkt dit niet zo bekend te zijn als ik had verwacht.

Onderzoek
Onder de bezoekers van  GezondheidsNet.nl – werd in samenwerking met het Vitamine Informatie Bureau – een enquête gehouden. Bijna 2500 volwassenen vulden de online vragenlijst in en tachtig procent van hen was vrouw. Opvallend is dat een derde van de ondervraagden thuiswonende kinderen had. Bij bijna de helft (45 %) waren er kinderen onder de twaalf jaar in huis. Dat wetende is het verbazingwekkend dat slechts zestig procent van de ondervraagden weet dat kinderen tot vier jaar extra vitamine D nodig hebben.
Overigens hebben we niet alleen in onze eerste levensjaren extra van deze vitamine nodig. Vrouwen boven de 50 jaar worden ook geadviseerd dagelijks een extra dosis vitamine D te nemen. Dit is nog niet eens bekend bij de helft van de ondervraagden.

Vitamine D
Waarom is de inname van vitamine D nu zo belangrijk zul je wellicht willen weten. Vitamine D zorgt voor gezonde en sterke botten. Zonder vitamine D wordt calcium (dat erg belangrijk is voor je sterke botten) niet door het lichaam opgenomen. Maar ook is vitamine D nodig voor je spieren en speelt het een rol bij tal van andere belangrijke processen in je lichaam.

Alhoewel je lichaam – onder invloed van zonlicht – zelf vitamine D aanmaakt, is dit in veel gevallen niet voldoende. Tot het vierde jaar is het lichaam van kinderen niet in staat zelf voldoende vitamine D aan te maken via de huid en ook halen ze de benodigde hoeveelheid niet uit hun voeding. Daarom wordt geadviseerd kinderen tot vier jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D geven.

Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf hun 70e levensjaar hebben ook extra vitamine D nodig. Naarmate je ouder wordt, maakt het lichaam steeds minder van deze vitamine aan. Wat extra tijd doorbrengen in de buitenlucht is dan ook erg belangrijk voor deze doelgroep.

Heb jij extra vitamines nodig?
Kinderen tot vier jaar, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar hebben dus extra vitamine D nodig. Maar hoe zit dat met jou? Omdat iedereen anders is, zijn er ook individuele factoren die bepalend zijn voor het feit of je wel of niet extra vitamines nodig hebt of niet. Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd of je misschien zelf meer vitamine D (of een andere vitamine) nodig hebt, dan kun je daar vrij eenvoudig achter komen. Het Vitamine Informatie Bureau heeft namelijk een aantal tests ontwikkeld: de vitamine D test, de zwangerschapsvitaminetest en de weerstandscheck. Invullen kost je slechts een paar minuten tijd en je krijgt direct een persoonlijk advies.

Bron

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond …