Roken of alcohol voor zwangere stafbaar?

Het is algemeen bekend, roken is schadelijk. Maar roken is een vaak hardnekkige verslaving.  Het is voor rokende vrouwen die zwanger willen worden of zijn dan ook niet altijd even makkelijk om maandenlang zonder sigaret te stellen. In Nederland zul je als rokende zwangere hooguit het dringende advies krijgen van je verloskundige dat het toch echt verstandig is de sigaretten te laten staan. In de Oekraïne vinden ze dat niet genoeg en wil het parlement een opmerkelijke wet invoeren.

Het parlement is namelijk van mening dat het hard achteruit gaat met de gezondheid en de intellectualiteit van de bevolking. Om dit tegen te gaan vinden zij dat vrouwen die roken of alcohol nuttigen tijdens hun zwangerschap een boete moeten krijgen van acht euro. Ook al lijkt dit een absurd wetsvoorstel, het bedrag is in onze ogen een niet echt schokkend. Maar als je weet dat het gemiddelde maandinkomen van een Oekraïner slechts 200 euro is, zie je wel in dat het een behoorlijk forse maatregel is.

Of het wetsvoorstel ook daadwerkelijk ingevoerd gaat worden is nog maar de vraag. Mensenrechtenactivisten vinden de maatregel discriminerend. Roken is immers voor iedereen schadelijk en dus zou je of iedereen moeten beboeten of niemand. Zij strijden dan ook voor een ontmoediging van het roken voor de gehele bevolking.

Bron

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share