Ik wil geen kusjes

Mijn mama geeft me de hele tijd kusjes. Als ik haar vraag daarmee op te houden, begint ze te huilen. En als ik haar daarna uitleg dat ik natuurlijk nog van haar hou, dan begint ze me weer te kussen. Hoe los ik dit op?
Een ontwapenend verhaal met schattige prenten over houden van, maar toch een beetje afstand willen. Voor kinderen vanaf 4 jaar die graag én niet zo graag kusjes krijgen.

Recensie
Zeg eens eerlijk,  hoe vaak kus jij je kinderen? De meeste ouders – en misschien wel vooral de moeders – zijn er dol op! Kusje voor het slapen gaan, zoentje bij het afscheid op school of gewoon omdat je zo dol op ze bent. Vaak vinden kinderen het tot een bepaalde leeftijd wel leuk, maar of je nu een echte knuffelkont hebt of niet, op een gegeven moment wil je kind al dat gekus niet meer. Juist daarover gaat dit boek!

Op de kaft van Ik wil geen kusjes zie je een kindje wegrennen, met achter zich aan een enorme lading hartjes. De prent is vertederend en grappig; een duidelijk voorbeeld van wat je kunt verwachten in het boek. Het verhaal draait om het ontlopen van mama’s kusjes en de prenten stralen warmte en liefde uit, maar laten tegelijkertijd ook duidelijk de wil van het kind zien. Elk plan dat bedacht wordt om onder de kussen van mama uit te komen, lijkt te mislukken. Maar kinderen zijn vindingrijk, zo ook de hoofdpersoon in dit boek…

Zelf heb ik het boek al even alleen gelezen, maar als mijn dochter het boek onder ogen krijgt, moet ik meteen gaan voorlezen. De prenten vallen meteen bij haar in de smaak. Ze vindt het allemaal ontzettend geestig en – gelukkig voor mij – ziet ze ook wel in dat je verstoppen in de lamp die aan het plafond hangt, geen goed idee is. Het verhaal is voor haar heel herkenbaar, alhoewel ze toch nog wel een hoog kus- en knuffelgehalte heeft. Maar steeds vaker moet ik het doen met een vluchtig luchtkusje. Wanneer het boek uit is, sluit mijn meisje het verhaal af met een paar wijze woorden van haar zelf.  “Soms heb je gewoon geen zin in kusjes mama!”

Ik wil geen kusjes – Nadine Monfils
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Clavis
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share