De sterke, gevoelige jongen

Is je zoon gevoelig voor lawaai, geweld en mensenmassa’s? Is hij bang voor nieuwe situaties en trekt hij zich kritiek erg aan? Dan bestaat de kans dat hij hooggevoelig is. Voor zachtaardige jongens is het niet altijd even makkelijk om op te groeien in een wereld waar de nadruk ligt op stoer doen, agressiviteit en het verbergen van je gevoel. In de sterke, gevoelige jongen beschrijft Ted Zeff hoe je als ouder of docent deze jongens kunt helpen een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, zodat ze zelfbewuster worden en zich beter op hun gemak voelen op school, met vrienden en later in de maatschappij. Ook geeft dit boek aanknopingspunten voor hooggevoelige mannen om inzicht te krijgen in moeilijke situaties uit hun jeugd of in hun huidige volwassen leven.

Recensie
Dit boek, De sterke, gevoelige jongen, snijdt een onderwerp aan – dat nogal gevoelig ligt in onze cultuur – waarin mannen stoer en agressief behoren te zijn. Want wat moet je nu als ouder, als opvoeder of als docent met een jongen die ‘hoogsensitief’ is en helemaal niet stoer is en al helemaal geen agressief gedrag vertoont? Je zult regelmatig tegen allerlei vooroordelen aan lopen en regelmatig met je handen in het haar zitten. Want……….. het past niet helemaal in onze maatschappij als een jongen niet ‘spelend’ vechtend en rollebollend over het schoolplein met zijn vriendjes rent. En hoe ga je daar dan mee om? Natuurlijk, door achter je kind te staan en het te accepteren zoals hij is. Maar soms is dat wel eens moeilijk.

Blijkbaar wordt het niet als helemaal ‘normaal’ gezien als een jongen invoelend en gevoelig is en eerder de kat uit de boom kijkt, dan één of ander machogedrag vertoont. Toch geeft de psycholoog allerlei tips over hoe je hiermee om kunt gaan. Hij heeft in vijf verschillende landen dertig volwassen mannen geinterviewd en hij komt dan ook tot verschillende conclusies: Zo blijkt een jongen die ‘ hoogsensitief ‘ is en in hun jeugd ondersteunende ouders hadden en die aan teamsport deden, ‘zelden’of ‘nooit’ geplaagd werden vanwege hun gevoeligheid. Hoogsensitieve jongens die het zonder ondersteunende ouders moesten doen en niet aan teamsport deden, werden “geregeld’ of ‘altijd’door andere kinderen geplaagd. Veel van de ondervraagde opgegroeide mannen deden echter veelal aan individuele sporten of lichamelijke activiteiten etc.

Een interessant boek en eigenlijk is het jammer dat het nodig is om zo’n boek te schrijven. Want waarom worden stoere en machojongens blijkbaar meer gewaardeerd dan de ‘hoogsensitieve’ jongens – die wellicht veel meer over dingen nadenken en begripvoller zijn naar hun omgeving en hun gevoelens uiten? Waarom mag je eigenlijk niet gevoelig zijn en waarom mag een jongen bijvoorbeeld niet huilen?

Alle onzekerheid die de ‘hoogsensitieve’ jongen voelt en ervaart leidt dan tot de belangrijke hoofdvraag die ouders en opvoeders en onderwijsgevende vaak hebben: Hoe wordt mijn zoon een zelfverzekerde man? En daarover gaat dit boeiende en interessante boek! Elke ouder van een hoogsensitieve jongen zou dit boek moeten lezen.

De sterke, gevoelige jongen- Ted Zeff
Volwassenboek,  paperback, 223 pagina’s, AltamiraDe sterke, gevoelige jongen- Ted Zeff
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.
Share
Share