Superhelden.nl

Overal op de wereld spelen kinderen Superhelden.nl. Alleen de allerbeste spelers mogen door naar de geheime levels op het virtuele eiland Pala. Maar niemand weet dat het eiland echt bestaat. Niemand weet dat de allerbeste spelers worden ontvoerd en op Pala tegen hun wil worden opgeleid tot superspion. Afgestudeerde spionnen heten Superhelden en worden op internationale missies gestuurd. Alleen de mysterieuze leider Mr. Oz weet wat het einddoel is.

Sinds haar vaders zelfmoord doet de dertienjarige Iris Goudhoorn niets anders dan gamen. Haar favoriete game is Superhelden.nl, waar ze het ene na het andere level haalt. Superhelden Alex en Fiber worden naar Nederland gestuurd om Iris te ontvoeren. Maar zelfs zij weten niet wat de plannen van Mr. Oz met Iris zijn. Want Iris is uitzonderlijk getalenteerd, zelfs voor een Superheld…

Recensie
Wanneer hoofdpersoon Iris alle levels van het spel heeft gehaald, krijgt ze een nieuwe opdracht van Mr. Oz: ze moet een bom onschadelijk maken op de plek waar haar vader zelfmoord heeft gepleegd. Nadat ze ook deze opdracht heeft voltooid, krijgt ze samen met haar moeder een bootreis aangeboden. Tijdens de reis wordt haar dood in scene gezet en wordt Iris ontvoerd naar het eiland Pala. Hier wacht haar weer een nieuwe reeks bizarre en bloedstollende opdrachten. Al gauw wordt duidelijk dat de meedogenloze Mr. Oz nergens voor terugdeinst. Iris vecht voor haar leven en dat van haar verdwenen broer, die eerder in de klauwen van Mr. Oz viel.

Superhelden.nl is een eigentijds en spannend verhaal dat direct vanaf het begin boeit en uitnodigt om verder te lezen. Er zitten een aantal passages in die ik persoonlijk te gewelddadig vind voor de doelgroep – het is een jeugdboek geschreven voor kinderen van 11 t/m 15 jaar. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgebreid beschreven hoe Iris in elkaar wordt geslagen. Ook het taalgebruik is hier en daar nogal grof. Desondanks is het boek goed ontvangen door het grote publiek en dat is niet onterecht. De spannende plot en de vlotte schrijfstijl met verwijzingen naar andere boeken en films maken het de moeite waard om te lezen. Het open einde houdt de lezer in spanning over de concrete afloop van het verhaal.

Marcel van Driel heeft Superhelden.nl geschreven als eerste deel van een langlopende serie. Er komt dus een vervolg, dat naar alle waarschijnlijkheid in september 2012 zal uitkomen. Het verhaal is online na te spelen op www.superhelden.nl.

 Superhelden.nl – Marcel van Driel
Jeugdboek, Hardcover, 256 pagina’s, VBK media
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Nathalie

brandt_np@hotmail.com'
Trotse Moeder van zoon (1998) en dochter (2011). Houdt van lezen, schrijven, wandelen en zwemmen. Speelt saxofoon en dwarsfluit in diverse (semi-professionele) orkesten.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …