Hoera! het consultatiebureau bestaat 110 jaar

Vorige week vrijdag was het zover het was toen precies 110 jaar geleden dat het eerste Consultatiebureau werd geopend in Nederland. Het eerste bureau werd geopend in Den Haag door dokter Broer Pieter Bernard Plantenga.  Hierna werden er al snel meerdere consultatiebureaus geopend.

Maar wat houdt het Consultatiebureau nou precies in?
Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg betaald door de gemeente. Het verzorgt medische basiszorg en preventie bij alle kinderen van 0 tot 4 jaar.

De consultatie wordt uitgevoerd door een consultatiebureauarts en een wijkverpleegkundige, ondersteund door een assistente. Een van de taken is het vaccineren van baby’s en peuters/kleuters. Verder  voeren zij een algemene controle uit op bijvoorbeeld heupen, indalen van testikels, ogen (scheelzien) en groei (lengte en gewicht). Daarnaast wordt de ontwikkeling (kruipen, zitten, staan en lopen) gevolgd onder andere via het Van Wiechenschema. De wijkverpleegkundige bespreekt daarnaast zaken als (borst)voeding en opvoeding.

Wanneer bezoek je een consultatiebureau?
Er zijn 13 vaste bezoeken die op een vast tijdstip worden gedaan namelijk:
– 1e bezoek; 4 weken
– 2e bezoek; 8 weken
– 3e bezoek; 3 maanden
– 4e bezoek; 4 maanden
– 5e bezoek; 6 maanden
– 6e bezoek; 7,5 maanden
– 7e bezoek; 9 maanden
– 8e bezoek; 11 maanden
– 9e bezoek; 14 maanden
– 10e bezoek; 18 maanden
– 11e bezoek; 24 maanden (2 jaar)
– 12e bezoek; 36 maanden (3 jaar)
– 13e bezoek; 45 maanden (3 jaar en 9 maanden)

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf tussentijds een afspraak te maken. De meesten consultatiebureaus hebben een inloopspreekuur.

Bron & Bron

 

About Barbara Gemen

barbara@dataunlimited.nl'
Ooit als stagiaire gestart bij TrotseMoeders.nl en nu aan de slag als chef-redactie van deze website. Ik houd me hierdoor vooral bezig met het aansturen van alle bloggers en recensenten.

Check Also

Hoe behoud je een gladde huid voor je baby

Je eigen huid is als moeder natuurlijk belangrijk om te verzorgen, maar dat geldt ook …