Leespluim December 2011: Vrolijk

De Leespluim van de maand december 2011 gaat naar het boek Vrolijk van Mies van Hout, uitgeverij Lemniscaat.

Juryrapport
Het prentenboek gaat om emoties. Ze worden uitgedrukt in vissen en woorden. Eerst die woorden: benieuwd, zenuwachtig, dapper, verlegen, verwonderd, bedroefd, kwaad, trots, jaloers, verliefd, boos, blij, verward, tevreden, bang, zeker, geschrokken, verbaasd, verveeld, gelukkig en natuurlijk het ‘vrolijk’ van de titel. Ze staan in grote letters op een gekleurde pagina.

Kiest u eens vijf woorden uit – allemaal mag ook – en bedenk welke kleur de pagina heeft waarop ze staan. Die is namelijk voor elke emotie anders. Maar zijn er ook woorden waarmee u geen weg zou weten? Voor Mies van Hout, de illustratrice van het boek, geen probleem. Ze plaatst bovendien tegenover elk woord op een gekleurde pagina een diepzwart blad met een vis. Een veelkleurige vis waarin de kleur van de tegenoverliggende pagina terugkomt. Grote, kleine, dikke, dunne, opgeblazen en bescheiden vissen. Net zo veelsoortig als de vissen in de zee. Maar ze hebben één ding gemeen, ze laten feilloos zien om welke emotie het gaat.

Het is zonder meer verbazend hoe gevarieerd de vissenwereld is en hoe dit met pastelkrijt op zwart papier gestalte krijgt. Een bijzonder boek, niet alleen omdat het kinderen een veelheid aan emoties voorzet, maar ook omdat het op onnadrukkelijke en speelse wijze de wondere wereld van kleuren laat ervaren. Een boek ook waarin kinderen, jong als ze zijn, op zoek kunnen gaan naar emoties die ze aan de hand van vissen kunnen benoemen. En wij voegen er nog een emotie aan toe: genieten!

Vrolijk – Mies van Hout
Prentenboek, hardcover, 52 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Tamara

meletster@gmail.com'

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …