Mag ik hem ruilen?

De moeder van Kim is al jaren weduwe. Kim kan zich niets meer van haar vader herinneren. Maar ze heeft veel over hem nagedacht. Ergens in haar hoofd leeft hij, als een gedachtenvader. Wanneer Kim een telefoongesprek van haar moeder afluistert, denkt ze dat die een nieuwe man wil. Geen nieuwe vader voor Kim, maar wel een man om af en toe mee te praten of uit te gaan. Kim besluit om haar moeder te verrassen met een speciaal verjaardagscadeau.

Recensie
Mag ik hem ruilen? is het vierde deel van de serie ‘De Verlegenstraat. Deze straat heet eigenlijk Fer. Légerstraat, maar wordt door iedereen Verlegenstraat genoemd. De eerdere delen uit de serie heten ‘De verlegenstraat’, ‘IJskonijn’ en ‘Heksengeheim’. De serie zal uiteindelijk uit tien delen bestaan.

Het is een positief jeugdboek over een meisje dat graag iets voor haar moeder wil doen. Haar vader is overleden en ze gunt haar moeder een nieuwe man. Ze pakt dit op een creatieve wijze aan. Het verhaal is geschikt voor kinderen die al op een redelijk niveau kunnen lezen.

Wat mij aansprak, is dat in elk boek van de serie de hoofdpersoon de eigenschappen heeft van een van de tien axen van de axenroos. De axenroos is een manier om de gedragingen van mensen de ordenen en te beschrijven hoe mensen met elkaar omgaan. Niet alleen de plaats in de roos is van belang, maar vooral ook de onderlinge relaties. Ieder van de axen is beschreven in de vorm van een dier (wasbeer, pauw, poes, beer, …), met zijn eigen eigenschappen. Deze site geeft op een duidelijke wijze meer informatie over de axenroos. De axenroos kan goed gebruikt worden bij kinderen, om hen te helpen hun eigen gedrag te benoemen en zichzelf beter te leren kennen. De axenroos is gebaseerd op de (bekendere) roos van Leary.

Gegevens
Mag ik hem ruilen? – Rien Broere
jeugdboek, gebonden, 96 pagina´s, Uitgeverij De Eenhoorn
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …