Ik ben een held

‘Pap, lees je voor?’ vroeg ik.
‘Nee,’ zei hij, ‘dit boek is te eng.
Er komt een monster zonder kop in voor!
En een spook onder het bed!
En een vis met scherpe tanden!
Ik durf niet te kijken, hoor.
Lees het boek zelf maar.
Dat kun je best.
Je hebt al een half jaar les.’
‘Goed,’ zei ik, ‘ik ben niet bang
voor een spannend verhaal.’
‘Ha ha ha, dat moet ik nog zien,’ zei pap.
‘Het is niet één verhaal, het zijn er drie!’
‘Ik durf wel,’ zei ik, ‘want ik ben een held!’

Recensie
Vijf tot vijftien oktober is het weer kinderboekenweek en net zoals elk jaar staat er weer één thema centraal. Dit jaar is gekozen voor “Superhelden, over dapper durven zijn.” Een thema dat veel kinderen zal aanspreken, want wie wil er nu niet een held zijn?

Ik ben een held is dan ook een boek dat prima binnen dit thema past. Het boek is geschikt als voorleesboek voor kinderen vanaf vijf jaar en zodra ze zeven zijn kunnen ze het zelf gaan lezen. Opmerkelijk is dat dit boek zowel door volwassenen als kinderen bekroond is met diverse prijzen.

Ik ben een held zal met succes door kinderen ontvangen worden. Een spannend boek, maar met een hilarisch tintje. Want de papa in het verhaal vind het boek gewoon heel erg eng en durft het niet te lezen. Uiteraard tot grote hilariteit van zijn zoon. Maar ook de jonge lezertjes en luisteraars zullen hier volop van genieten. De vraag aan hun eigen papa ligt natuurlijk al snel op het puntje van hun tong… Zal hun eigen vader ook bang zijn?
De spannende verhalen krijgen een humoristisch tintje door de prenten in het boek. Dit maakt de verhalen meteen ook wat luchtiger en zorgt ervoor dat het net niet te spannend wordt.

In het verhaal over Botteboe zoek je naar de herkomst van een bot dat in de tuin lag. De hond groef in de tuin en viste het uit de aarde op. Is het van een dier of toch een bot van een mens?
Spoken zijn eng, maar wat doe je als het blootspook langs komt op jouw kamer? Is dat ook eng of moet je daar eigenlijk alleen maar om lachen? Uiteraard houdt papa niet zo van het blootspook, maar wat vind zoonlief er nu eigenlijk van?

Het laatste verhaal gaat over een vis, maar dan wel over een hele speciale. Een blauwvis die een mooi plaatsje in een vissenkom krijgt. Echter blijkt de blauwvis wel snel te groeien en al rap is de kom te klein. Waar moet blauwvis nu zwemmen?

Ik ben een held is een heerlijk boek om van te genieten. Spanning en humor gaan hand in hand samen en maken dat kinderen ademloos zullen luisteren of het licht weigeren uit te doen omdat het boek nog niet uit is…

Ik ben een held – Ted van Lieshout
Zelf lezen, hardcover, 64 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Lees ook:
Kinderen en hun helden
Vreemde vogels
De wegpiraat

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …