De perfecte pastaformule

Er bestaan meer dan driehonderd pastavormen, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben, een verhaal dat het waard is om te vertellen. De vormen zijn in samenhang met de smaken en geuren van lokale ingrediënten ontstaan. De perfecte combinatie van de vorm en de ingrediënten van de saus zal een subliem gerecht opleveren.
In De perfecte pastaformule staan meer dan honderd authentieke, tongstrelende recepten van de toonaangevende Engelse chef Jacob Kenedy. De adembenemende zwart-witillustraties zijn van grafisch ontwerpster Caz Hildebrand. Ook wordt de geschiedenis en de filosofie achter de heerlijkste pastagerechten uit heel Italië onthuld.
In De perfecte pastaformule gaan grafisch ontwerp en eten op een opvallende manier samen en kom je alles te weten over hoe je pasta kunt bereiden en genieten als een echte Italiaan.

Recensie
Wat een bijzonder kookboek is De perfecte pastaformule. Het is volledig gewijd aan pastarecepten, en dat is helemaal mijn ding. In ons gezin valt pasta, voor sommigen alleen kale pasta zonder saus, altijd wel in goede aarde. Maar vooral de vormgeving valt op: er staan geen foto’s in het kookboek, maar strakke grafische illustraties in zwart-wit. Aanleiding is dat (droge) pasta in strakke vormen zich goed leent voor dergelijke illustraties. En in Italië zijn er zo ontelbaar veel verschillende soorten, dat met deze combinatie de inspiratie voor het kookboek geboren is.

Het bijzondere vind ik tegelijk het lastige van het boek. Het ontbreken van foto’s van gerechten. Ik ben me er door dit boek bewust van geworden dat ik recepten selecteer op hoe het resultaat er op de foto uitziet, daarna ga ik pas kijken welke ingrediënten nodig zijn. Ik mis de fotografie wel, al zou het absoluut niet in het concept passen. De perfecte pastaformule dwingt je hiermee om de recepten goed te lezen. Vluchtig je keuze maken op basis van plaatjes, zoals ik doe, is niet mogelijk.

Wat ik ook -in iets mindere mate- mis, is dat niet aangegeven staat hoe lang het duurt voor je gerecht klaar is. En ook daarmee word ik keihard gewezen op mijn eigen gedrag: bewust koken doe je met aandacht en niet snel-snel (wat ik helaas op doordeweekse dagen wel doe). Het maakt, als je de tijd hebt, natuurlijk ook niet uit hoe lang je in de keuken staat. Heel lang kan het in principe ook niet duren met pastagerechten.

Naast heel veel duidelijk beschreven en lekkere recepten (die ik echt bij lange na nog niet allemaal heb gemaakt), staan er ook een paar basisrecepten in om zelf pasta te maken en basistomatensauzen.

Wat ik erg waardeer aan het boek is het gebruik van de vele verschillende soorten pasta en de uitleg uit welk deel van Italië de pasta afkomstig is. Bij iedere soort pasta past een ander soort saus en het is echt leuk om daarmee te experimenteren.
Kortom, De perfecte pastaformule is een echte aanwinst in mijn verzameling kookboeken!

De perfecte pastaformule  – Caz Hildebrand & Jacob Kenedy
kookboek, gebonden, 288 pagina´s, The House of Books
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Elke dag lekker koken [kookboek – 101 recepten]

Elke dag lekker koken….. ja dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat …