Hoogverraad

Zuid-Frankrijk, 1242. De inquisitie verspreidt zich over het land als een onweerswolk. De veertienjarige Philippe is katholiek, maar zijn beste vrienden zijn katharen. Wanneer zij bedreigd worden door de oprukkende inquisitie, kiest Philippe al snel partij: met het afleggen van de eed wordt hij lid van de ‘Orde op brood en wijn.’
De inquisitie wordt echter steeds feller. Philippe beseft dat hij met vuur speelt, maar zet toch zijn leven op het spel om zijn vriendin Esperte te redden. De reddingsactie slaagt, maar nu moeten ze allebei vluchten voor de ketterjagers.
Juist op het moment dat er  meer dan vierhonderd gevluchte kataren wonen, besluit de Franse koning de burcht Montségur te belegeren; de brandstapels worden al opgebouwd. Ook Philippe en Esperte worden ontmaskerd als katharen. Alles lijkt verloren.

Recensie
Geschiedenis is niet echt mijn ding en op school had ik er vroeger dan ook echt een hekel aan. Als ze mij toen zo’n boek als dit hadden gegeven, had ik hem waarschijnlijk ademloos gelezen. Een goed verhaal, spannend tot op het laatste moment!

Hoogverraad beschrijft het leven van een veertienjarige jongen die leeft in de middeleeuwen. De auteur heeft haar verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen en personen en heeft uitgebreid historisch onderzoek gedaan. Dat merk je ook duidelijk tijdens het lezen. De gebeurtenissen ademen de sfeer van vroeger en je wordt al snel in het verhaal meegezogen. De “geschiedenisles” wordt door het spannende en meeslepende verhaal opeens een veel levendiger en ook een stuk interessanter!

De schrijfstijl is prettig en over het algemeen goed te begrijpen. Wel is het jammer dat er zo nu en dan niet-alledaagse woorden worden gebruikt. Van sommige wist ik ook niet de betekenis. Gelukkig had ik het boek al doorgebladerd, voordat ik er in begonnen was met lezen en wist ik dat er achterin het boek een woordenlijst stond. Daar vind je – op alfabetische volgorde – al deze woorden terug. Dat is wel zo prettig om te weten, want anders blijven sommige zinnen een raadsel.

Hoogverraad is een schitterend avontuur dat je meeneemt naar de middeleeuwen. Het boek is bedoeld voor lezers vanaf twaalf jaar, maar ik heb als volwassene mij ook prima vermaakt met dit boek. Als je er eenmaal aan begint, wil je gewoon weten hoe het afloopt.

Liefhebbers van de boeken Thea Beckman en Simone van der Vlugt zullen ook smullen van dit indrukwekkende verhaal.  

Louise Flint begon met schrijven om de simpele reden dat de boeken die ze wilde lezen, niet bestonden. Op elfjarige leeftijd won zij al een schrijfwedstrijd. Hoogverraad is haar debuut.

Hoogverraad – Louise Flint
Jeugdroman, hardcover, 303 pagina’s, De Fontein
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Lees ook:
De rode wolf
Als je terug komt
De nevelprins

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Van Egypte tot nu: een korte geschiedenis van sieraden

Sieraden door de eeuwen heen Ben je op zoek naar prachtige sieraden, zoals sieraden van …

Share
Share