Ik moet mee

“Vertel het nou maar, Bram,” zei mam.
“Het is,” zei papa, “dat we van plan zijn, eh…”
Lena hield even haar adem in.
“O hemel, ik weet het al!” riep oma verschrikt.
“Jullie gaan verhuizen.”
“Toch niet het dorp uit, hè? Dat ga je me toch niet vertellen?”

Het is nog erger. Ze gaan niet alleen het dorp uit, ze gaan zelfs het land uit! En dat terwijl Lena en haar broer het hier juist zo naar hun zin hebben. Maar ze hebben geen keus, ze moeten mee. Mee naar een onbewoond tropisch eiland, waar hun ouders hun droom willen verwezenlijken: een restaurant beginnen en gastenverblijven verhuren.

Recensie
Je ziet of hoort wel eens van die verhalen over gezinnen die hun boeltje pakken om hun droom na te jagen in een ander land. Wanneer er kinderen in het spel zijn vragen veel ouders zich af hoe mensen hun kinderen zo uit hun vertrouwde wereld weg kunnen rukken.

Ik moet mee vertelt het verhaal van zo’n emigratie van een gezin, maar dan eens vanuit het perspectief van een kind. De droom van papa en mama, waar de kinderen in meegetrokken worden. Ze hebben hun ouders nodig en hebben nog niet de leeftijd zelf een beslissing te nemen over wel of niet mee gaan. Dus moeten ze mee en laten ze noodgedwongen hun leven in Nederland achter. School, vriendjes en vriendinnetjes… Alles zijn ze in één klap kwijt. Maar wat krijgen ze er voor terug?

Een spannend en meeslepend leesboek voor kinderen vanaf 10 jaar. De emoties van Lena en haar broer Fons worden heel erg duidelijk beschreven. De verwoording van de gevoelens past bij kinderen van die leeftijd en dat maakt het een heel waar verhaal. Je kan je goed inleven in hetgeen beschreven wordt. Schaamte voor hetgeen je ouders doen, afzetten tegen de wil van papa en mama. Het komt allemaal in dit boek aan bod.

Het verhaal begint met de voorbereidingen van de emigratie, maar al snel breekt de dag van vertrek aan. Het afscheid nemen van vrienden en het beseffen dat er echt geen weg terug is. De reis is al een avontuur op zich en dan begint pas echt het nieuwe leven. Eentje waarvan je absoluut geen idee hebt wat die je gaat brengen. Een avontuur waar het gezin ook voor zeer onverwachte dingen komen te staan. Dat maakt het verhaal zeer levendig.

Elk hoofdstuk in Ik moet mee begint met een prentje dat zwart-wit is en geeft de sfeer of een belangrijk onderwerp van dat hoofdstuk aan. Deze tekeningen zijn gemaakt door Sylvia Weve. Qua lengte zijn de hoofdstukken goed ingedeeld en het boek bevat een duidelijk en prettig te lezen lettertype en grote.
Jorien de Bruijn is de auteur van dit boek. Zij schreef eerder al de boeken De volle villa en Baas boven baas.

Kortom; Ik moet mee is een verhaal dat kinderen meeneemt op avontuur, maar waarschijnlijk zijn ze blij dat ze het zelf niet meemaken. Het verhaal is heel puur en qua gedrag en emoties heel herkenbaar voor de doelgroep!

Ik moet mee – Jorien de Bruin
Kinderboek, hardcover, 220 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …

Share
Share