PublicDomainPictures / Pixabay

Luier-uitslag

Wat zou het handig geweest zijn, tijdens de geboorte van Jasmijn een geschreven handleiding erbij. Een arts die je feliciteert met de geboorte van je dochter en je vervolgens een boekje met instructies mee zou geven, speciaal geschreven voor jou kindje. Als ze dit doet, wil ze dat, en als ze dat doet wil ze dit. Het zou mij als moeder misschien minder onzeker maken. Hoewel ik vrij zeker ben van alles ben ik als moeder een hulpeloos vogeltje die zich regelmatig afvraagt: ‘Doe ik er wel goed aan?” – Gezien ik een enorm vrolijke dochter heb die erg goed groeit leert de praktijk dat ik het nog niet zo slecht doe als moeder- Toch zou het handig zijn, zo’n handleiding, ik zou snappen wat ze heeft, wat ze wil en wat voor haar prettig voelt en is, zonder dat ze het me kan zeggen. Daarin tegen moet ik alles doen op gevoel, moeder gevoel zonder ervaring……

Het is warm, snikheet. Eén van die extreem hete dagen die Nederland kent, en waar heel Holland niet de gelegenheid krijgt om er aan te wennen en dus last heeft van die warmte. Ook Jasmijn vind deze 34 graden niet echt aangenaam en jengelt de hele dag al een beetje. ´s avonds voor het naar bed gaan ontdek ik ook nog eens rode billetjes van deze dame.  Zou het de warmte zijn? In de la van de commode ligt een mandje met tubes crème, die in iedere “blije” doos mee gegeven werden. Ik twijfel even tussen de verschillende merken, maar kies uiteindelijk de gele tube voor droge, rode billetjes.

TaniaVdB / Pixabay

De volgende morgen wordt Jasmijn gillend wakker. Nu weet ik nog niet alles van het moederschap, dit is overduidelijk niet zo maar. Nadat ik haar uit bed haal, troost en vervolgens haar luier af doe, zie ik de reden van dit gegil. Haar billen zijn vuurrood met hier en daar plekken die al flink kapot zijn. Ik besluit haar in bad te doen – natuurlijk zonder enige toevoeging- en haar billen ditmaal te beschermen met een tube gekregen van de kraamhulp. Misschien dat dit wel wat helpt?

Het duurt nog geen uur als dit kleine meisje het wederom op een gillen zet, wederom geplast en het is vrijwel logisch dat dit extreem pijnlijk is. Haar gehuil is zó zielig dat het eveneens pijn doet bij mij, wat moet ik toch doen om haar te kunnen helpen? Ik besluit dat ik haar beneden in de box leg zonder luier en haar huidje zo te laten drogen aan de lucht. De extreem warme temperaturen zijn in dit geval wat gunstiger, zo krijgt ze het in ieder geval niet koud. – onmogelijk met tropische temperaturen- Elke keer als ze plast of poept – en nu valt me pas op hoe vaak ze dit doet – maak ik het schoon met simpel water en laat ik het drogen. Maar wat moet ik toch doen om haar hier vanaf te helpen?

Advies krijg ik -gelukkig- genoeg, maar iedereen heeft een andere tip. “Je moet deze crème gebruiken”  “Gebruik toch sudo” “Je moet dit doen” of zou je niet dat doen” heel fijn hoor alle adviezen, maar er komt werkelijk niemand met de zelfde tip als een ander, waardoor ik nog steeds niet weet wat ik moet doen. En dit keer laat ook mijn moeder gevoel in de steek. En bedankt!

Ik besluit op onderzoek uit te gaan op het web, als je iets wil weten is google je beste vriend, nietwaar? Bij het intikken van luieruitslag komen er diverse sites met diverse tips. En mijn oog valt op een wel heel vreemd middeltje: Maizena. Ik besluit me verder te verdiepen in dit middeltje, en iets in mij zegt: “Dit moet je doen, mama!” Ik bel direct Peter om te vragen of hij een pakje Maizena wil mee nemen uit de supermarkt voor de uitslag.

– Overigens blijkt wel weer dat manlief weinig in de keuken staat. Als je de maizena namelijk bij de babyproducten zoekt, blijf je zoeken. En als je vervolgens het personeel hierom vraagt en die net zo uitgebreid bij de babyproducten gaan zoeken valt er nog een hoop te leren voor deze mannen. Uiteindelijk had ik geluk en kwam papa thuis met een pak Maizena.-

Ook een bepaald merk luiers zou er voor kunnen zorgen dat de billen van de baby minder snel zouden genezen vanwege een stofje in de luier, aldus het internet. Gezien ik toch al twijfelde tussen 2 merken was ik inmiddels om en heb ik alle luiers vervangen voor een ander merk. En nu was het afwachten hoe snel het zou werken, 2 dagen? Sneller? Langzamer? ’s Avonds voor het naar bed gaan krijgt ze voor het eerst weer een luier aan, ditmaal gevuld met maizena. Haar billetjes lijken wat rustiger, en zij zelf ook – maar dit komt waarschijnlijk ook grotendeels van de vermoeidheid en de nog steeds extreme hitte-

De volgende morgen wordt Jasmijn vrolijk wakker. Ik haal haar uit bedje, knuffel haar en doe haar luier af. Tot mijn grote verbazing zijn haar billen bijna weer “normaal” Ze zijn niet meer kapot, amper rood, en heerlijk zacht. Het werkt, maizena helpt!

Omdat bij mijn dochter de gebruiksaanwijzing ontbrak, ben ik deze voor haar zelf maar gaan schrijven. En onder het hoofdstuk luieruitslag kan ik kort en bondig zijn: Geen dure crèmes, luiers of andere middelen. Schepje maizena, blote billetjes en heel veel knuffelen helpt het beste genezen!

About Marjolein van Beek

mayoleinvanbeek@gmail.com'
Wonend in de Achterhoek met mijn dochter Jasmijn (6 jaar), en mijn zoontje Daan (3 jaar), Mijn brood verdien ik als tandartsassistente. Dagelijks probeer ik een balans te vinden tussen een leuke mama zijn en een werkende vrouw te blijven. In mijn schaarse vrije tijd ga ik graag lekker op stap, trek ik me terug met een boek, of onderneem ik leuke dingen met mijn kindjes. In september 2013 bracht ik een boek uit over ontzwangeren met wellicht ooit een vervolg.....

Check Also

De grote Kruidvat luier test

Je wilt als Trotse Moeder altijd het beste voor je baby en dat geldt ook …