Hoog in de hut

Sem stuurt Fien een brief.
“Kom je naar me toe?” schrijft hij.
“Ik ben in de tuin.”
Fien gaat er gauw heen.
Waar zou Sem zijn?
Ze ziet hem in een boomhut.
Fien klimt langs een touw naar hem toe.
Maar dan breekt het touw.
Wie helpt hen uit de hut?

Recensie
Hoog in de hut is een vrolijk pictoboek voor beginnende lezers (AVI-niveau M3). Het boek is steeds opgebouwd uit een bladzijde met tekst en een paginagrote prent. De tekst bestaat uit korte zinnen en elke zin begint keurig op een nieuwe regel. De tekst bestaat grotendeels uit eenlettergrepige woorden. Een enkele keer wordt er een woord van twee lettergrepen gebruikt, maar dan wordt deze keurig met afbreekstreepjes geschreven, zodat het spellen makkelijker gaat. Sommige woorden zijn vervangen door plaatjes, zodat kinderen die het verhaal nog niet zelf kunnen lezen, toch al een beetje kunnen “lezen” in dit boek. Door het pictogram te benoemen, lezen ze als het ware het woord en zo kun je al in een vroeg stadium samen met je kind gaan lezen. Naast de bladzijde tekst staat een kleurige prent die de hele bladzijde beslaat. De illustraties geven het verhaal op een mooie en kleurrijke manier heel duidelijk weer.

Het verhaal heeft een overzichtelijke en duidelijke verhaallijn en is op sommige momenten best een beetje spannend. Het verhaal is boeiend en onderhoudend geschreven en het boek is verdeeld in hoofdstukken, zodat je makkelijk steeds een klein stukje kunt lezen. Elk hoofdstuk beslaat ongeveer vijf bladzijden met tekst, afgewisseld met kleurrijke prenten en uiteraard allemaal voorzien van de nodige pictogrammen in de zinnen.

Het boek is geschreven door Vivian den Hollander en zij heeft al verschillende AVI-boeken op haar naam staan. Veel van haar boeken zijn genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury. Hoog in de hut kan in 2012 beoordeeld worden voor deze prestigieuze prijs, waar de jonge lezers zelf hun kritisch oordeel vellen over de boeken die speciaal voor hen  geschreven zijn.

Mijn dochter is dol op dit soort boeken en leest de pictogrammen al tijden mee. Inmiddels heeft ze door dat meerdere letters achter elkaar woorden vormen en is ze daar veel mee bezig. Dus nu leest ze niet alleen de pictogrammen, maar stort ze zich ook af en toe op een woordje. Een heerlijk leesboek waar je kind lang plezier aan kan beleven. Om te beginnen is het een leuk voorleesboek waarbij je kleuter de plaatjes “leest.” Later kunnen ze zelf af een toe een woordje oefenen met lezen en tenslotte zullen ze in staat zijn het boekje helemaal zelfstandig te lezen. Een aanrader voor alle beginnende lezertjes!

Hoog in de hut – Vivian de Hollander
Leesboek, hardcover, 31 pagina’s, Unieboek
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Spekkie en Sproet zelf lees boek [recensie]

Een echte detective voor beginnende lezers! Spekkie en Sproet lossen drie zaken op in dit …

Share
Share