Gezinnen willen meer interactieve games

Nederlanders zijn gek op spelletjes spelen. Ruim 35% speelt tenminste eenmaal per dag een game. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Kien onder 540 Nederlanders in opdracht van Nintendo met betrekking tot het spel Wii Party. Voor 40% van de Nederlanders zijn spellen favoriet die interactief zijn met de fysieke omgeving, zoals de woonkamer. Bij deze nieuwere vorm van gamen verschuift de focus van het spel van het beeldscherm meer richting de fysieke omgeving. De gelijkenis van computergames met traditionele gezelschapsspellen groeit daarmee. Vooral onder gezinnen met kinderen is het interactieve gametype populair (53%). Het spel Wii Party maakt gebruik van deze combinaties, zoals bijvoorbeeld een bordspel en minigames, waarbij interactief gebruik gemaakt wordt van de omgeving.

Van het beeldscherm naar de woonkamer
Van de elf verschillende gamegenres vindt bijna een kwart van de Nederlanders gezelschapsgames het leukst en 15% vindt games bestaand uit meerdere, kleine spellen het meest vermakelijk om te spelen. Het is daarom niet verwonderlijk dat traditionele, soms relatief eenvoudige gezelschapsspellen, zoals puzzels en quizzen, steeds vaker terugkomen op een spelcomputer. Ruim een op de drie Nederlanders ziet dit soort spellen graag in een interactieve vorm. Binnen deze groep bevinden zich met name gezinnen met jonge kinderen (45%). Daarmee ontstaat volgens Nintendo een nieuwe vorm van gaming die zich steeds verder van het beeldscherm afspeelt. “In de Wii Party game ‘Speurneuzen’ wordt het spel verstoppertje bijvoorbeeld letterlijk van het tv-scherm naar de woonkamer gebracht, doordat je de Wii-afstandsbediening in de huiskamer moet verstoppen voor je medespelers. Centraal hierbij staat het speelplezier dat tot hilarische situaties kan leiden,” aldus Bianca Stirnweis-van Dort, PR & Events Manager Nintendo Benelux B.V.

40% verkiest actieve boven passieve spellen
Doordat de games interactiever met de omgeving worden, wordt ook meer beweging van de spelers gevraagd. Spelen op de computer, in combinatie met lichamelijke beweging, is in toenemende mate populair. De in 2006 geïntroduceerde spelcomputer Wii had op dit gebied een primeur. De innovatieve spelcomputer maakt het namelijk mogelijk spellen te spelen door het maken van bewegingen. Bijna vier op de tien Nederlanders vindt actieve spellen zelfs leuker dan passieve spellen, waar behalve oog-hand activiteit geen andere beweging nodig is.

Gaming steeds meer gezelschapsspel
Nederlanders spelen een spel het liefst samen. Met name huishoudens met jonge kinderen (63%) spelen het liefst spelletjes in gezelschap. Opvallend is dat computerspellen steeds minder individueel worden en steeds meer een gezelschapsspel. Belangrijk is daarbij dat de games toegankelijk zijn en ook als ‘tussendoortje’ kunnen worden gespeeld. “Het uitganspunt is dat iedereen mee moet kunnen spelen. Van het jongste kind van 4 jaar tot oma van 75 jaar. Met herkenbare spelletjes zoals bingo of verstoppertje in het spel Wii Party gaat dat heel gemakkelijk,” aldus Stirnweis-van Dort.

WIN EEN Wii + HET SPEL Wii PARTY
TrotseMoeders.nl mag van Nintendo een gratis Wii + het spel Wii Party weggeven onder haar lezers. Meer weten hierover? Klik hier>>

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Everybody 1-2-Switch! [recensie]

De Nintendo Switch kan makkelijk gebruikt worden om samen met mensen spelletjes te spelen. Je …

Share
Share