Mister Orange

New York, 1943, Linus is blij met zijn nieuwe baantje als loopjongen. Hij doet niets liever dan door de straten van Manhattan lopen dromen. Over zijn broer Apke bijvoorbeeld, die naar Europa gaat om mee te vechten in de oorlog. Of over Superman, die andere held. Het huis in 59th Street waar Linus sinaasappels bezorgt, ziet er van buiten uit als alle andere. Binnen, in het atelier van Mister Orange, is alles anders. Zelfs als het regent is het er licht, en op de muren dansen gekleurde vlakken. Niemand die fantasie zo serieus neemt als Mister Orange. In zijn  atelier lijkt de echte wereld ver weg… Een brief van Apke brengt Linus terug in de harde werkelijkheid. De oorlog in Europa lijkt helemaal niet op die in zijn fantasie. En trouwens, wat heb je aan fantasie als je eigen broer in gevaar is?

Recensie
Linus is een jongen die als baantje het groente en fruit bezorgd dat zijn ouders verkopen. Met een kar vol bestellingen begint hij met zijn ronde. Sommige klanten hebben een kleine bestelling, maar een man op 59th Street wil een grote kist sinaasappels hebben. Wanneer Linus daar aan komt, brengt hij de sinaasappels naar boven en ontmoet de man in zijn atelier. Eenmaal boven valt zijn oog op de gekleurde vlakken op een witte muur. Geïnteresseerd kijkt hij er naar en Mister Orange vertelt enthousiast over zijn ideeën. Maar Linus ontdekt ook dat niet iedereen zijn fantasie onzin vindt. Mister Orange luistert er graag naar. Gelukkig wordt de sinaasappelman een vaste klant en wanneer Linus de bestelling rondbrengt, gaat hij als laatste naar 59th Street. Dan heeft hij tenminste tijd om daar even te blijven. Een waardevolle vriendschap ontstaat tussen deze jongen en een bijzondere man.

Piet Mondriaan
Je hoeft geen kunstkenner te zijn om al snel de link te leggen met Piet Mondriaan. Mister Orange is namelijk bezig met schilderijen die iedereen die wel kent. Het begint met een link te leggen met de schilder in het verhaal die grote, gekleurde vlakken op een witte achtergrond heeft geverfd. Maar ook verder in het boek komen meer van zijn werken naar voren en wordt steeds duidelijker dat Mister Orange in feite gewoon de bekende schilder Mondriaan is. Dit is niet zonder reden, want het boek is in opdracht geschreven voor een tentoonstelling over deze schilder. Speciaal voor kinderen, om hen meer betrokken te maken bij kunst. Naast Mister Orange is er nog een boek over Mondriaan geschreven. Dat is Keepvogel en Kijkvogel, geschreven door Wouter van Reek. Dit boek richt zich op een jonger publiek, namelijk de onderbouwleerlingen van de basisschool.

Gemeentemuseum Den Haag
Het uitbrengen van een boek door musea over een bepaalde kunstenaar naar aanleiding van een tentoonstelling is iets vaak voorkomt. Echter zijn dit meestal boeken die gericht zijn op volwassenen. Gemeentemuseum Den Haag heeft daar bewust verandering in gebracht. Bij grote tentoonstellingen worden er kunstboeken voor kinderen uitgegeven. Mister Orange en Keepvogel en Kijkvogel zijn daar dus voorbeelden van. De tentoonstelling over Piet Mondriaan zal medio september 2011 te zien zijn in het gemeentemuseum in Den Haag. Raadpleeg de website van het gemeentemuseum voor de precieze data van deze tentoonstelling.

Mister Orange –
Kinderboek, hardcover, pagina,
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Ensor, de grote maskerade
Klieder, Klodder, Klaar

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag …

Share
Share