Het leukste aan Koninginnedag is…

Een dagje vrij en spullen kopen of verkopen op de vrijmarkt, dat is wat Nederlandse kinderen het allerleukste vinden aan Koninginnedag. Een derde houdt zijn geld tijdens Koninginnedag in de spaarpot, terwijl 14% juist extra zakgeld verdient door op te treden of spullen te verkopen. Als ze zelf een weekje Koningin zouden zijn, zouden kinderen vooral een einde maken aan ruzie en oorlog en daarnaast ook plezier maken door een feestje te geven voor vriendjes en vriendinnetjes. Prinses Maxima blijkt onder de jonge Nederlanders verreweg het meest populaire lid van het Koninklijk Huis, gevolgd door haar dochter Amalia. Dit blijkt uit het onderzoek naar de beleving van kinderen (6-14 jaar) van Koninginnedag.

Centje bijverdienen door te verkopen op de vrijmarkt
Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau* blijkt dit jaar dat één op de vijf volwassen Nederlanders dit jaar van plan is om spullen te gaan verkopen op de vrijmarkt. Uit het Kinderonderzoek blijkt dat kinderen die hun spaarpot willen spekken dat vooral doen (79%) door spulletjes te verkopen op de vrijmarkt. Maar geld uitgeven blijft beperkt: een derde (36%) van de kinderen (zowel jongens als meisjes, ongeacht de leeftijd) spaart gewoon verder en houdt het zakgeld in de spaarpot terwijl 18% een deel ervan uitgeeft aan spulletjes.

“Als ik een week de Koning of Koningin van Nederland zou zijn, dan zou ik…”
De meeste kinderen (42%) zouden de wereld in ieder geval voor één week verlossen van ruzie en oorlog als zij Koning of Koningin zouden zijn. Als ze dat hebben gedaan denken kinderen ook aan hun eigen vertier: 35% geeft een groot feest voor vriendjes en vriendinnetjes en 24% doet lekker een paar dagen alleen maar waar ze zin in hebben. Jongens zijn wat zakelijker ingesteld dan meisjes en denken ook aan de financiële voordelen. Terwijl 15% van de meisjes (en 4% van de jongens) het liefst de hele dag in de Gouden Koets zou willen zitten, zou bijna een vijfde (21%) van de jongens (en 9% van de meisjes) die tijd gebruiken om snel al het geld van de koningin op hun eigen rekening te zetten.

Maxima is de leukste van de Koninklijke familie
Zowel bij jongens als bij meisjes is Maxima het populairste lid van het Koninklijk Huis. Bijna de helft van de kinderen weet dat Koningin Beatrix jarig is op 31 januari, terwijl een kwart denkt dat zij op Koninginnedag jarig is. Als Prins Willem Alexander Koning wordt, gaat misschien ook de naam van ‘Koninginnedag’ verdwijnen. Een kwart (24%) van de kinderen denkt dat het gewoon Koninginnedag blijft, maar iets meer (29%) kinderen weten nog niet of het gaat veranderen.

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share