36 weken zwanger


Je baby.
Het lijkt wel alsof er nu niet zoveel meer gebeurt, dat het grote wachten is begonnen, maar dat is niet helemaal waar. Je baby groeit nog steeds behoorlijk en is inmiddels alweer 45 cm lang en weegt zo’n 2900 gram. Sterker nog, veel vrouwen vinden hun buik, als ze eenmaal verlof
hebben opgenomen, ineens enorm gegroeid en hoewel er geen cijfers over bekend zijn, zijn er theorieën die dat staven. Door de rust die mamma neemt, kan het kindje soms harder gaan groeien. Des te meer redenen om het deze laatste paar weken extra rustig aan te doen. Al was het alleen al om na de bevalling een beetje extra energie te hebben en snel weer te herstellen. Je kindje is al bijna volmaakt en zou vanaf volgende week geboren mogen worden. Dat is voor veel vrouwen een grote geruststelling.

Je lijf.
Vanaf deze week ga je één keer per week naar de verloskundige. Je baby zit rond deze tijd nog op z’n hoogst, je hele buik is nog gevuld. Maar gelukkig krijg je na het indalen letterlijk wat meer lucht en zal de baby niet meer zo tegen je ribben aanduwen. Indalen houdt in dat de baby met zijn hoofdje naar beneden in het bekken komt te zitten. Het hoofdje komt daar vast te zitten, wat betekent dat de baby niet mee kan draaien en in de goede houding blijft zitten voor en tot de geboorte. Bij een eerste baby gebeurt dit meestal rond de 36e week. De relatief sterke buikspieren van de moeder zorgen ervoor dat het kindje eerder naar beneden geduwd wordt. Bij een volgend kindje is er wat langer ruimte in de buik en bekken en daalt het kindje vaak wat later in. Indalen is vaak pijnloos, gebeurt het langzaamaan, maar sommige vrouwen kunnen ook pijnlijke indalingsweeën hebben en voelen het kindje daarna daadwerkelijk lager zitten. Het specifieke ‘waggelen’ wat zwangere vrouwen zo mooi kunnen, komt ook door het indalen van de baby. Als je vliezen nu zouden breken en je baby is nog niet ingedaald, moet je meteen op je rug of je zij gaan liggen en direct je verloskundige bellen. Het kan namelijk gebeuren dat, omdat je baby nog niet is ingedaald, de navelstreng tussen je bekken en het hoofdje komt te zitten. Je zult in dit geval liggend naar een ziekenhuis vervoerd moeten worden, waar ze in de meeste gevallen een keizersnede zullen uitvoeren. Is je baby wel ingedaald als je vliezen breken, dan mag je gewoon door blijven lopen. Maar ook dan is het handig om je verloskundige te bellen.

Kraampakket.
Als het goed is heb je je kraamhulp inmiddels al wel geregeld. Als dat niet zo is, moet je snel zijn, kraamzorg is onontbeerlijk. Voordat de bevalling begint moet je een kraampakket in huis hebben. Hier zit alles in wat de verloskundige en de kraamhulp nodig hebben om een eventuele thuisbevalling goed en hygiënisch te laten verlopen. Je kan een kraampakket ophalen bij Stichting Thuiszorg of bij de plaatselijke Kruisvereniging. Sommige ziektekostenverzekeraars sturen je er eentje op als je doorgeeft dat je zwanger bent.

Ziekenhuisbevalling.
Als je in het ziekenhuis wilt bevallen moet je een koffertje klaar hebben staan. Hierin zitten niet alleen de badcape, de kleertjes en een mutsje voor je pasgeboren baby in, maar ook schone kleren voor jou. Essentieel is ook, als je met de auto terug gaat, om een maxi cosi mee te nemen. En vergeet vooral je fototoestel niet (met opgeladen batterij en voldoende ruimte op de kaart…)

Nu dat je nog een beetje mobiel bent, is het ook een goed idee om alvast op zoek te gaan naar een paar fijne zwangerschapsbeha’s. Er zijn ook speciale voedingsshirts (aanrader!) te koop bij winkels gespecialiseerd in zwangerschapskleding. Deze zijn erg praktisch, ze nemen het gehannes van je hele shirt omhoog te moeten trekken en dan met een blote buik komen te zitten weg, en zien er nog leuk uit ook. Koop ook alvast een lading borstvoedingspads (of zoogpads, zoals ze oneerbiedig ook nog wel eens genoemd worden), die gaan het doorlekken tegen en zorgen ervoor dat jij straks ongestoord met je kindje op pad kan. Iets waar je je nu misschien nog even niks bij kan voorstellen, maar die tijd gaat heus weer komen.

Nog even.
Het kan goed zijn dat je het zwanger zijn nu al wel een beetje zat bent. Heel begrijpelijk, maar hou er rekening mee dat je misschien wel tot week 42 gaat dragen. Dat betekent dat je nu nog 5 weken voor je hebt! Neem dus rustig de tijd, vooral voor jezelf en geniet nog even van je rust.

Lees ook:
35 weken zwanger
37 weken zwanger
Alle 42 zwangerschaps- weken op een rij>>>

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Waarom baby’s in Finland in een kartonnen doos slapen

De Finse overheid verstrekt al 75 jaar kraampakketten aan zwangere vrouwen. Ongeacht inkomen of achtergrond, …

Share
Share