Waar ik woon is het oorlog

WarChildHoe is het om als kind te wonen in een land waar het oorlog is? In het boek ‘Waar ik woon is het oorlog‘ lees je over de ervaringen van zes kinderen uit oorlogsgebieden: Aimé, Flora, Razan, Milijan, Bashir en Eunice. Schrijfster Evelien Pullens liet zich inspireren door de ervaringen van échte kinderen uit zes verschillende landen. Voor hen allemaal spelen de activiteiten van War Child (www.warchild.nl) een grote rol.

War Child zet zich over de hele wereld in voor kinderen die zijn getroffen door oorlog. Met creatieve methoden, onderwijs en sport helpen ze de kinderen om hun ervaringen te verwerken, zodat ze iets kunnen maken van hun leven. Lees hun verhalen en zie hoe War Child het verschil maakt, door de oorlog uit het kind te halen.

Recensie:
Dit najaar bestaat War Child al vijftien jaar. Dit wordt niet gevierd omdat het uiteraard jammer is dat ze moeten bestaan. Er valt pas echt iets te vieren als er geen oorlogskinderen zouden zijn. Er is besloten wel stil te staan bij dit feit en dat wordt gedaan door War Child onder de aandacht te brengen door middel van dit boek. Het boek is tot stand gekomen doordat er mensen en bedrijven zijn die belangeloos meegewerkt hebben aan dit boek. De netto-opbrengst van dit boek gaat dan ook in zijn geheel naar de projecten van War Child.

Wanneer ik in het boek begin te lezen, zit ik al snel met een brok in mijn keel. De verhalen zijn aangrijpend en als ouder krijg je er zeker de rillingen van. We mogen in onze handen knijpen dat we het hier zo goed hebben en dat wij niet geteisterd worden door oorlogen. Elk op hun eigen manier komen de kinderen die centraal staan in de verhalen in aanraking met een project van War Child. Hierdoor krijg je als lezer ook meteen een goed beeld van wat War Child nu doet in oorlogsgebieden.

Elk verhaal begint met een stukje geschiedenis over hat land. Waar ligt het en waarom is er oorlog en is deze inmiddels voorbij of woedt er nog steeds oorlog. Daarna zie je een profiel van het kind dat centraal staat. Dan komt het verhaal, dat opgedeeld is in een aantal hoofdstukken, zodat het makkelijk is om ergens even te stoppen met lezen. Er staan veel foto’s in het boek van de leefomstandigheden en de activiteiten van War Child.

Kinderen uit Nederland geven hun reactie op hoe ze het zouden vinden als ze in een gebied leefden waar oorlog is. De hoofdpersonen in het boek zijn 8 tot 12 jaar en het boek is bedoeld voor kinderen van ongeveer tien jaar.

Waar is woon is het oorlog is een boek dat leerzaam is en kinderen op een duidelijke manier uitlegt waarom er oorlog is in bepaalde landen en wat dat doet met hun leeftijdsgenoten. De netto-opbrengst komt geheel ten goede van War Child, dus er is geen enkele reden om dit boek niet aan te schaffen!

Waar ik woon is het oorlog –  Evelien Pullens
Jeugdboek, hardcover, 141 pagina’s, Kluitman Alkmaar
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.