Droomavonturen

In Droomavonturen staan zeven meditatieve kinderverhalen, voor ontspanning of heerlijk fantaserend slapengaan.

De verhalen voor kinderen van de basisschool, beginnen als een gewoon voorleesverhaal, maar op een gegeven moment wordt het kind spelenderwijs uitgenodigd om mee te doen.

Door de ogen te sluiten en zich te identificeren met de hoofdpersoon van het verhaal, duikt het kind zelf in het avontuur. Elk verhaal heeft een thema en eindigt met een bijzondere uitspraak, een positieve affirmatie.

Na ieder verhaal zijn in hetzelfde thema kinderyoga-avonturen beschreven. De oefeningen zijn met duidelijke instructieve illustraties afgedrukt op een spread met een uitklappagina, die je voor je op de grond kunt leggen, zodat je de oefeningen in één keer overziet.

Na afloop van elk kinderyoga-avontuur, biedt het boek een droommeditatie voor de eindontspanning.

In het boek zitten twee cd’s met de droomverhalen en kinderyoga-avonturen, begeleid door ontspannende, droomachtige muziek, waardoor kinderen er ook zelfstandig naar kunnen luisteren. Zeven droomavonturen, één voor elke dag in de week.

Recensie
De buitenkant van het boek heeft een aantrekkelijke uitstraling. Een mooie prent van kinderen in een boom, uitgevoerd in heldere, maar toch ook zachte kleuren. De prent straalt plezier en rust uit. Een lintje met daaraan drie aluminium figuurtjes – die samen een olifantje maken – bungelt onder het boek en dient als bladwijzer.

Wanneer je het boek openslaat zie je aan de binnenzijde van de kaft de eerste CD zitten in een plastic hoesje, achterin bevindt zich de tweede CD. Het boek begint met een uitleg over het boek en hoe je hier mee om moet gaan. In het kort komt het er op neer dat je de droomverhalen voorleest (niet meer dan één per dag) en aan je kind de keuze geeft welke hij of zij vaker wil horen.

Met dat avontuur ga je dan als eerste met je kind aan de slag. Aan het begin worden ook meteen de vooroordelen benoemd dat yoga met zich meebrengt; het is voor zweverige types en al helemaal niet voor drukke kinderen. Maar deze vooroordelen worden meteen ontkracht door de schrijfster van dit boek.

Ik besluit eerst maar eens zelf het boek door te nemen. De droomverhalen zijn duidelijk geschreven en de zinnen lopen vloeiend door. Wat dat betreft kun je het op een prettige manier voorlezen. Het feit dat je kind wordt uitgenodigd zich in het verhaal te wanen vind ik wel leuk gevonden.

Maar wanneer ik bij de oefeningen kom, zie ik dat mijzelf echt niet met mijn dochter doen. Zij is absoluut niet druk, maar stilzitten is iets dat ze niet graag doet. Een sessie droomoefeningen is niet aan haar besteedt vrees ik. Maar dat heeft ze wellicht van mij, want ik zie het mijzelf ook nog niet doen.

Omdat ik wel nieuwsgierig ben naar de CD zet ik die even op om te luisteren wat die ons brengt. De droomverhalen worden ook duidelijk als dusdanig gebracht. Ik geloof zeker wel dat het sommige kinderen veel rust kan brengen en ze kan helpen ontspannen.

Zeker iets wat het uitproberen waard is als je een kind hebt dat zelf moeite heeft een rustig en ontspannend moment te creëren voor zichzelf. Maar voor kinderen die prima in staat zijn een rustmoment voor zichzelf in te lassen, zie ik de toegevoegde waarde van dit boek niet in.

Droomavonturen – Rosalinda Weel
Voorleesboek, hardcover, 71 pagina’s, Kluitman
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Slaapt je kind wel goed?
Guus leert vliegen
Floddertje is vies

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De avonturen van Tommie en Lotje (deel 2)

Deze bundel staat vol herkenbare, humoristische en soms ook spannende verhalen over Lotje en haar …