Er komt een baby bij

Aan het begin van het verhaal vertelt een moeder haar zoontje het grote nieuws: ‘Er komt een baby bij…’ Wat volgt, is een prachtige dialoog, die zich door de negen maanden én de seizoenen heen slingert. Een dialoog vol treffende kinderlogica (‘Mama, kun je niet tegen de baby zeggen dat hij weg moet? We hebben hem toch niet nodig?’) en filosofische mamamijmeringen. Een dialoog die aanstaande broertjes, zusjes en hun ouders zal aanzetten tot hun eigen gesprekken over deze grote gebeurtenis in een kinderleven.

John Burningham en zijn vrouw Helen Oxenbury bundelden hun krachten. Het resultaat is een heel bijzonder prentenboek. John Burningham was tweemaal winnaar van de, auteur en illustrator van meer dan 70 boeken, waaronder De jongen die altijd te laat kwam; daarvoor ontving hij een Zilveren Griffel. Helen Oxenbury won ook tweemaal de Kate Greenaway Medal en is bekend van vele prachtige prentenboeken, zoals Wij gaan op berenjacht.

Recensie
Het boek begint met het nieuwtje aan een jongetje dat er een baby bij komt, maar dat het nog een tijd zal duren. Daarna worden mijmeringen van de moeder en fantasieën en vragen van het zoontje afgewisseld en vormen ze zo een boek met herkenbare vragen en gedachten van zowel ouder als kind. Het boek geeft veel ruimte aan je eigen invulling van het verhaal, doordat er na elke mijmering een soort stripverhaal – zonder tekst – van prenten volgt. Zo kun je samen met je kind bedenken wat er allemaal precies wordt gedacht en wat er wordt gezegd en heeft je kind de mogelijkheid zijn of haar eigen gevoelens in het verhaal te verwerken.

In het verhaal worden alle kanten goed belicht. Want een nieuw broertje of zusje is leuk en kan ook heel handig zijn. Maar natuurlijk zijn er ook nadelen aan het hebben van een klein broertje of zusje. Door dit boek laat je duidelijk aan je kind merken dat ook die gevoelens er bij horen en er mogen zijn. Naarmate het verhaal vordert kom je steeds dichterbij de komst van de baby en natuurlijk is het dan alleen maar leuk… De eerste keer je broertje of zusje zien, wat is er nu mooier dan dat?

Er komt een baby bij – John Burningham
Prentenboek, hardcover, 28 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Lucas, het komt dik in orde
Fien en Milo aan zee
Mijn duiveltje

 

 

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Vol met wol

Soms worden er hele leuke prentenboeken uitgegeven. Vaak zelfs. En een enkele keer springt er …