Een opa om nooit te vergeten

Joost en mama halen samen herinneringen aan opa op:

Op een keer maakte opa in de kamer een piratenschip met echte zeilen en een grote, rode vlag. Er kwam een ander schip voorbij en opa riep: “Enteren!” En toen namen ze papa gevangen en roofden vijf euro uit zijn broekzak om friet van te kopen…

Joost lacht door zijn tranen heen als mama hem opa’s rode zakdoek geeft. Hij weet voor eens en voor altijd: opa was een opa om nooit te vergeten!

Recensie
Het liefst zou je willen dat je kind nooit te maken krijgt met dit onderwerp. Maar je kunt ze er niet tegen beschermen. Vroeg of laat krijgen ze te maken met een dierbaar iemand die dood gaat.

Dit boek beschrijft op duidelijke wijze een begrafenis, maar ook het feit dat dit bij kinderen vragen kan oproepen. Er is plaats voor verdriet, maar het laat op een hele warme manier zien dat je ook nog kunt lachen, door te denken aan dingen die je samen hebt beleeft.

Mooi is dat Joost een tastbaar bezit van opa krijgt van zijn moeder. Iets wat onlosmakelijk met opa was verbonden; zijn zakdoek.

De prenten zijn veelal in bruintinten, maar zijn zeer duidelijk. Ook zijn ze niet somber, maar straalt het een bepaalde stoerheid uit, wat past bij het verhaal. De rode zakdoek van opa valt hierdoor extra goed op en loopt zo niet alleen in het verhaal, maar ook in de prenten als een rode draad door het boek heen.

Een mooi boek dat in moeilijke tijden een kostbaar bezit is.

Een opa om nooit te vergeten – Bette Westera
Prentenboek, Hardcover, 26 pagina’s, De Fontein
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De boekbinder

Zomervakantie van de kinderen is voor mij meestal een periode waarin ik de ene thriller …