Mr Finney

Mr Finney woont in zijn zelfgebouwde huis en kent iedere millimeter van zijn tuin. Meestal zit hij met zijn beste vriend Slak op de onderste tak van zijn lievelingsboom. Maar hun rustige leven verandert door de komst van Pinky Pepper, een knalroze vliegend wezentje dat het liefst met grote snelheid over de wereld ‘glimpst’. Op haar SuperBibi laat ze beelden zien van grote steden, oceanen, oerwouden, poolkappen en een geheimzinnige vlag. Mr Finney wordt nieuwsgierig naar de wereld buiten zijn tuin. Hij heeft ontelbaar veel vragen, maar voor hij het weet is Pinky Pepper alweer verdwenen. Om antwoorden te krijgen besluit Mr Finney zelf op reis te gaan. Hij ontmoet allerlei dieren en ontdekt dat de wereld niet overal mooi is. Maar hij leert ook dat het helpt om vragen te stellen en dat oplossingen soms dichterbij liggen dan je denkt.

Mr Finney en de wereld op zijn kop is het eerste kinderboek van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma. Met dit (voorlees)boek nemen zij jong en oud mee op de spannende ontdekkingsreis van Mr Finney, die antwoorden zoekt op zijn vragen over de wereld om hem heen.

Recensie
Mr Finney is een grappig visje dat naast vinnen, ook nog eens benen heeft. De wereld om hem heen vindt hij heel erg mooi. Reizen doet hij met zijn ogen dicht en dat bevalt hem prima, tot hij op foto’s ziet hoe mooi de wereld is. De rest van de wereld fascineert hem zo dat hij er niet meer van kan slapen en hij besluit te gaan reizen. Maar hoe?

Boodschap
Het boek is ingedeeld in drie verschillende gedeeltes: Thuis, de reis en de opdracht. Al deze gedeeltes zijn weer opgedeeld in vijf hoofdstukken, dat zich er goed voor leent om per stuk te lezen. Op reis gaan is spannend, dus het onderwerp zal kinderen zeker wel aanspreken. Maar de spanning van op reis gaan is hier niet de belangrijkste boodschap. Dingen in een bepaald perspectief zien, vragen stellen en zelf op zoek gaan naar antwoorden en oplossingen zijn in dit verhaal de belangrijkste boodschappen. Een boek waarin kinderen veel leren of het milieu en over hoe je daar zuinig mee om kunt gaan.

Vragen
Ongetwijfeld zal dit boek ook vragen oproepen bij kinderen. Maar er zit ook een bladwijzer bij waarop voorbeelden van vragen staan, zodat je als ouder met je kind makkelijk een gesprek over het verhaal kunt beginnen. Je zult zien dat praten over dit boek leuke en leerzame gesprekken op zal leveren!

Illustraties
De illustraties zijn absoluut een welkome aanvulling op het verhaal. Mr Finney gaat meer leven voor kinderen en het houdt het boek wat luchtiger. De tekeningen zijn duidelijk en geven je een kijkje in de wereld die Mr Finney aan het ontdekken is.

School
Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes. Omdat het boek over een actueel onderwerp gaat is het zeker ook geschikt om het eens mee naar school te nemen. Het verhaal is dan een mooi moment om aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Mr Finney – Laurentien van Oranje
Prentenboek, Hardcover, 96 pagina’s, Querido kinderboek
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees meer:
Piet Piraat in de diepste Wonderwaterwereld
Durf jij ook op expeditie?
Ensor, de grote maskerade

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …