Wat mensen zoal inslikken

Een jongetje vraagt zich af of mensen gaan lijken op wat ze eten. Oma slikt een pilletje in één slok door. Opa is een veelvraat. Hij slikt en schrokt en propt zonder stoppen. Veel andere mensen kiezen zorgvuldig wat ze slikken. Zijn juffrouw slikt enkel bloemen, en heel af en toe een vaas. Zijn mama slikte haar eigen zoontje in. Dat was voor hij werd geboren. Op een dag duwde ze hem eruit en toen slikte ze zijn zusje in. Zo komt mama aan haar dikke buik!

Recensie
Weer eens een andere benadering dan de geijkte zwangerschapsboekjes met titels als: ‘We krijgen een broertje, We krijgen een zusje!’ Het boek ‘Wat mensen zoal inslikken’ is uitermate geschikt als u een tweede of derde kindje verwacht en dit aan uw eerste kindje en/of tweede kindje wilt vertellen.

Natuurlijk hoef je niet zwanger te zijn, om je kind dit boek voor te lezen, het is een fantasievol prentenboek. Het boek gaat over een jongetje, Loewie Pepie, dat er behoorlijk op los fantaseert! Hij kijkt verwonderd rond over wat mensen zoal eten en hoe ze eruit zien. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij denkt dat het pilletje wat iemand slikt wel een dikke kokosnoot, een strandbal, een springkasteel of zelfs een piratenboot is.
Hij denkt dan ook dat hij ingeslikt is door zijn mama, de opper-slokop.

“De opper- slokop is mijn mama, die is het hardst getikt voor ik werd geboren heeft ze mij ingeslikt!
Maar als nel was ze het beu zo mooi te zijn als ik. Dus, slikte ze mijn zusje in en duwde mij er uit:
Slik.”

De tekeningen van Joke van Camp zijn in felle kleuren en erg vrolijk. Het opvallende in dit boek is, dat de tekeningen telkens over twee bladzijde uitgesmeerd zijn. De tekening loopt dus van de ene in de andere bladzijde over. De mama met de dikke buik, duikt op verschillende bladzijde van het boek op:  in het begin als Loewie Pepie tegen de dikke buik aan ligt, als mama wandelt met Loewie Pepie, als mama moe in slaap is gevallen met een boek op haar schoot etc.

De plaatjes vertellen dus al veel meer waar het “echte” verhaal overgaat en verraden het thema: zwangerschap. Maar zoals al eerder vermeld: je hoeft echt niet zwanger te zijn om dit boek met plezier aan je kinderen voor te lezen, het mag echter wel!

Wat mensen zoal inslikken – Bart Mertens
Prentenboek, 26 pagina’s, Uitgeverij De Eenhoorn

Lees meer:
Kabouter Thijm
Waar kom ik vandaan?
Broertje

 

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share