prentenboek monstermuis

Monstermuis

Weet je wat dit is? Het lijkt een muis,
maar let eens op, misschien heb je het mis…

Monstermuis is gulzig. Ongelofelijk gulzig! Hij verslindt het ene na het andere hapje. Zelfs een complete bus verdwijnt in de monstermuizenmaag! De muis wordt steeds dikker, en telkens heeft hij nóg meer trek. Gelukkig is er een dapper jongetje dat het er niet bij laat zitten!

Recensie
Toen ik het boek Monstermuis de eerste keer las, vond ik het boek niet zo’n heel leuk boek, maar mijn zoon vindt het dus een geweldig boek! En nu ik het boek al heel vaak met mijn zoon heb gelezen, heb ik ondertussen ook mijn mening bijgesteld: het is wél een leuk en grappig boek! Dat vinden trouwens ook de buurtkinderen, die ik dit boek ook heb voorgelezen!

Blijkbaar werkt het bij mij en Monstermuis net als bij sommige liedjes: je hebt liedjes die je meteen leuk vindt en daarna vreselijk vindt, liedjes die wel aardig zijn om te horen en liedjes die je eerst niet leuk vindt, maar waar je van gaat houden hoe meer je het hoort en/of ziet op de radio en televisie. Zo ook dus met dit boek!

Het verhaal gaat over een muis, die van alles opeet!
“Weet je wat dit is? Het lijkt een muis, maar let eens op , misschien heb je het mis…
Dit muizenbeest ontmoet vandaag – jawel ! – een rode olivaar.
‘He, hoi,’zegt olivaar, want hij weet niks van al het dreigende gevaar…”

Zo verdwijnen er allerlei dieren: een blootbildil, een lanterfant en mensen: majorettes, Jan, en natuurlijk de bus in de bek van de muis. De spanning in dit verhaal zit hem in het feit dat je benieuwd bent wat de muis nu weer opeet en uiteindelijk ook in het feit of hij Jan als toetje opeet of niet? Het grappige in dit verhaal zijn de expressieve gekleurde olieverf collages en het feit dat…

“De monstermuizenbek spert open, en… naar buiten komt de bus!
Want Jan is in dat zwarte hol
Dapper en vlug achter het stuur gekropen!

Dan komt de bus uit de bek van de muis met alle dieren en mensen achter zich aan, verslaat Jan de muis en weet hij het zelfs zo ver te krijgen dat de muis zichzelf met staart en al opeet. Want…

“Dat komt ervan
als je een toetje maakt van Jan!”

Het verhaal leest lekker vlot, er zit vaart in – net als in de bus! Het rolt je mond uit als je het voorleest  en het verhaal doet je griezelen en glimlachen tegelijk! Er zit rijm, herhaling en voortgang in het verhaal. Toch is het verhaal niet echt eng: de beesten bestaan natuurlijk niet echt! Wie heeft er nu van een blootbildil gehoord? Hoe ziet die er eigenlijk uit?

Activiteiten voor leerlingen
Dat gegeven zou je heel goed kunnen gebruiken in de klas met de leerlingen: dieren verzinnen, die niet bestaan. Je zou ze deze ook kunnen laten beschrijven mondeling in een kringgesprek of in een groepje. Schriftelijk kan het natuurlijk ook, dan oefen je meteen op een leuke manier het maken van een beschrijving en uit welke elementen een goede beschrijving bestaat. Het laten natekenen van beestenbeschrijvingen van deze leerlingen en dan kijken of dit overeenkomt met de voorgelezen beschrijving kan ook een optie zijn en kan zelfs grappig zijn. Je oefent dan ook de luistervaardigheid. Je zou de leerlingen/kinderen zelfverzonnen dieren kunnen laten tekenen of verven en met een stel van deze dieren zelf een boekje kunnen maken met een leuk zelfverzonnen verhaal erbij!

En verder… ga met je leerlingen of je kinderen naar het Gemeentemuseum in Den Haag , want daar worden de illustraties van Daan Remmerst de Vries tentoongesteld. En dan heb je eens een ander leuk uitstapje!

Kinderboekenweek 2010
Mocht je net als mijn zoon en inmiddels ook ik, niet genoeg van Monstermuis krijgen, verheug je dan op de Kinderboekenweek in oktober met het thema: De Grote Teken Tentoonstelling – beeldtaal in kinderboeken. Meervoudig bekroond schrijver en illustrator Daan Remmerts de Vries en gelauwerd illustrator Philip Hopman maken daarvoor samen het Prentenboek voor de Kinderboekenweek 2010.

Al met al is mijn eindconclusie dan ook: leuk verhaal, vooral een leuk en verrassend einde en een goed boek!

Monstermuis – Daan Remmerts de Vries
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Querido

Lees ook:
Ik wil alles wat niet mag
Het Boeboek
De man in de wolken

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.

Check Also

Het spook nijntje – XL-editie [recensie]

In deze speciale uitgave van Dick Bruna, verkleedt nijntje zich als spook door een wit …

Share
Share