prentenboek van gottmer

Wat het lieveheersbeestje hoorde

 

Wat het lieveheersbeestje hoorde – Julia Donaldson & Lydia Monks
Prentenboek, hardcover, pagina’s, Gottmer

Twee gemene boeven proberen de mooiste koe van de boerderij te stelen. Maar…ze hebben geen rekening gehouden met het lieveheersbeestje dat hun plan heeft afgeluisterd! Het lieveheersbeestje verzint een heel slimme list om samen met alle dieren van de boerderij de boeven een lesje te leren en de koe te redden.

Moeders en deskundigen geven hun mening over dit boek:

—————————————————————-

Hanneke Blanksma, moeder van 2 kinderen:

Erg leuk, kan niet anders zeggen. En de tekeningen zijn erg grappig. Heel uitgebreid en dat maakt het leuk om er telkens weer naar te kijken: er gebeurt veel in zo’n plaatje, er is van alles te zien. Op onverwachte plekken staat iets leuks getekend en zo vallen er steeds nieuwe dingen te ontdekken in de tekeningen. Zo zitten er koffievlekken op de landkaart en gaat één van de boeven per ongeluk in de poep staan. Op elke bladzijde staat het lieveheersbeestje, de hoofdrolspeler van het verhaal, soms wat groter, soms heel klein. Het zoeken ernaar is een leuk spelletje.

Het is een spannend verhaal en dat zie je weinig voor deze leeftijdscategorie. De boeven gaan ’s nachts, aan de hand van een zelf getekende landkaart van de boerderij en het erf de lievelingskoe van de boer stelen. Je kan het verhaal aan de hand van die landkaart lezen, dan moeten de kindjes aanwijzen waar de boeven op dat moment in het verhaal zijn, zó educatief verantwoord. Het gaf bij ons in ieder geval aanleiding om een eigen landkaart te maken van ons huis en onze tuin. Om maar aan te geven hoe leuk dat bedacht is. Het lijkt erop dat het de boeven gaat lukken om de koe te stelen, maar dan doen de dieren van de boerderij elkaars geluid na en worden de dieven om de tuin geleid. Onze kinderen vinden dat hilarisch. Je moet alleen wel voorbereid zijn op wekenlang grappen als: Wat zegt een koe? Miauw! Hahahahaha!

—————————————————————-

Rolanda Wilgenburg:

Een heel leuk en spannend boek voor kleine kinderen. Het leuke aan dit boek vind ik dat de teksten op rijm zijn gemaakt. Mijn zoon van 4 jaar is momenteel  heel erg bezig met rijmwoorden, dus hij vind het erg leuk dat dit boek allemaal rijmwoorden heeft.

Op elke bladzijde staat een lieveheersbeestje getekend. De bedoeling is dat je kind dit lieveheersbeestje op elke bladzijde gaat zoeken. Dit vinden mijn beide kinderen ( 2 jaar en 4 jaar ) erg leuk om te doen. Er is echter één pagina bij, waar het lieveheersbeestje helemaal niet op staat getekend. Dat was dus lang zoeken, voor niks. ( ik had gezegd dat ze op elke bladzijde het lieveheersbeestje moesten zoeken, omdat dat op de voorkant van het boek staat)

De tekeningen zijn fantasie- en kleurrijk getekend. De vele boerderijdieren spreken  vooral mijn dochter van 2 jaar  aan. Ze vind het erg leuk om alle dierengeluiden na te doen en alle dieren aan te wijzen en te benoemen.

De voorkant van “Wat het lieveheerbeestje hoorde” ziet er prachtig uit door de glitters die erop zitten. Dat er ook nog boeven in het verhaal voorkomen, vind mijn zoontje erg spannend. Vooral omdat ze op school altijd boefje en politie spelen.

Kortom ‘Wat het lieveheersbeestje hoorde’ is een leuk boek, die kinderen erg aanspreekt. Bij ons thuis is dit boek een groot succes.

—————————————————————-

Nikky Lieuw – Schipper:

Wat een heerlijk boek is dit! Er zijn een paar dingen die dit boek heel leuk maken. Zo is er op elke bladzijde wel een lieveheersbeestje te vinden en kinderen vinden het heel leuk om deze aan te wijzen en te zoeken op de bladzijde.

Ook het verhaal is dik in orde: een paar boeven willen een koe te stelen maar de dieren verzinnen een plan om dit tegen te gaan. Je kind kan ook tijdens het voorlezen heerlijk meedoen met de geluiden die de verschillende dieren maken: “Een koe zegt boe, een kip zegt tok etc.”

Er zit een tekening in van hoe de boeven Leen en Loe de koe gaan stelen. Je kunt dus tijdens het voorlezen heel makkelijk aanwijzen hoe de boeven lopen. Dit komt nog een keer terug maar nu niet met een plattegrond maar het wordt verteld uit de mond van het lieveheersbeestje. Waardoor je eigenlijk twee keer hetzelfde plan te horen krijgt tijdens het voorlezen, maar dan net even op een andere manier. Het leukste is natuurlijk als de dieven in de vijver belanden met een PLONS!

Het boek is makkelijk en vlot voor te lezen door de rijm in het verhaal.

Grappig in het verhaal is natuurlijk dat de dieren de geluiden van de andere dieren nadoen om de boeven om de tuin te leiden. Dat snappen mijn meiden van twee nu nog niet, maar mijn zoon van vier wel! Is ook niet erg, want het doet helemaal niets af aan dit leuke boek! Het is sowieso een geniaal plan van het lieveheersbeestje en bij meer en meer voorlezen, zullen ook mijn meiden dit wel gaan snappen. Met de rest van het boek doen ze lekker mee!

Er is genoeg te zien, genoeg aan te wijzen en genoeg te genieten bij dit boek! Echt een heerlijk boek om erbij te hebben!

Lees ook:
Een muizenavontuur
De prinses van ver
Ik wil de maan

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het geheime leven van virussen

Er zullen weinig kinderen zijn die nog nooit van Corona gehoord hebben. Ze weten dat …