prentenboek

Lang Leve Olifant prentenboek van Goudzand Nahar

Lang Leve Olifant – Goudzand Nahar
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, De Vier Windstreken

Toen Olifant jarig was, stond hij in zijn nieuwe feestkleren voor de spiegel. Maar wat schrok hij van wat hij zag! Voor het eerst viel het hem op dat zijn slurf niet recht in het midden hing… En dat hij ook nog flaporen had… Olifant had ineens geen zin meer om feest te vieren. Hoe konden Varken en Bever hem zó nu ooit aardig vinden?

Dit boek behandelt een thema dat sterk leeft in onze samenleving. De felgekleurde, vrolijke illustraties van Jeska Verstegen houden het prentenboek echter luchtig en maken ‘anders zijn’ bespreekbaar met jonge kinderen.

————————————————————————–

Rolanda Wilgenburg, moeder van 2 kinderen:
Lang leve Olifant maakt duidelijk dat echte vrienden je altijd leuk vinden, ongeacht hoe je eruit ziet. In dit boek komt Olifant er op een dag achter dat zijn slurf niet in het midden zit en dat hij flaporen heeft. Olifant schaamt zich hier verschrikkelijk voor en durft zijn vrienden niet meer onder ogen te komen. Hij wil niet meer dat zijn vrienden op zijn feestje komen, dus bedacht hij een smoes om ze niet meer te zien. Maar zijn vrienden laten zich niet zomaar afschepen en wouden dat Olifant de deur voor hun open deed. Uiteindelijk doet de Olifant de deur open….maar dan wel met doeken over zijn slurf en over zijn oren, zodat zijn vrienden niet konden zien, hoe verschrikklelijk hij eruit zag. Maar dan blijkt dat zijn vrienden allang weten dat zijn slurf scheef zit en dat hij flaporen heeft. En dat ze dat helemaal niet raar of erg vinden. Olifant is en blijft hun vriend!

Met behulp van dit boek kun je je kind duidelijk maken dat het er helemaal niet toe doet hoe je eruit ziet. Dat het gaat om de binnenkant en dat je vrienden je nemen zoals je bent. En aan het eind wordt dit nog eens extra duidelijk als blijkt dat zijn vrienden zelf ook niet volmaakt zijn, en dat Olifant dat zelf ook al lang wist.

Het is een erg leuk boek met een duidelijke boodschap. De tekeningen zijn mooi weergegeven en in kleur. Duidelijke plaatjes zorgen ervoor dat het verhaal ook echt gaat leven bij de kinderen. Dat dit boek een kind ook echt kan raken, blijkt wel uit dat mijn zoon van 4 jaar zich afvroeg of Olifant dan ook gepest werd, omdat zijn slurf niet in het  midden zit en flaporen heeft. Hij leefde helemaal mee met de Olifant. En anders wou hij wel het vriendje worden van Olifant.

Een boek die duidelijk aanspreekt bij kleuters. Niet alleen een heel leuk boek om (voor) te lezen, maar ook nog herkenbaar en leerzaam. Dit boek zal nog vaak van de boekenplank gehaald worden!

————————————————————————–

Nikky Lieuw – Schipper:

De voorkant van het boek spat er bijna van af! Wat een vrolijk en gezellig boek. De felgekleurde illustraties zijn heel duidelijk en heel fleurig. De afbeeldingen staan in een wit kader en soms ook over twee bladzijden verdeeld in het boek. Je ziet heel goed of Olifant vrolijk of verdrietig is.

Het verhaal is ook prima. In het kort: een olifant is jarig en kleedt zich mooi aan. Hij is vrolijk en kijkt in de spiegel en dan ziet hij iets wat hem niet zo bevalt: twee flaporen en een slurf die scheef staat. Nee, zo kan hij zijn vrienden Varken en Bever niet onder ogen komen en zo kan het verjaardagsfeestje niet doorgaan. Hij plakt een brief op de deur met de mededeling dat het partijtje niet door kan gaan.

Bever en Varken zijn echte vrienden en laten zich niet zo makkelijk uit het veld slaan. Want waarom zouden ze Olifant niet leuk vinden? Ze weten toch dat hij twee flaporen heeft en dat zijn slurf scheef staat. Maar… olifant weet toch ook dat Bever een wat witte haren op een achterpoot heeft en dat Varken een zwarte plek op zijn buik heeft?

Nou dan!
“En juist omdat jij flaporen hebt, Olifant, “zei Bever.
“En je slurf een eindje de andere kant op staat,”vulde Varken aan.
“Ben je niet zomaar een olifant, “zei Bever, “maar onze Olifant.”

Verder is het ook een leuke manier om via een verjaardag van een Olifant het thema van anders zijn onder de aandacht te brengen. Ook het feit dat er een bever in het verhaal voorkomt, vind ik leuk! Het is weer eens wat anders dan de geijkte dieren die normaal ten tonele  gevoerd worden.

Het thema wordt luchtig gebracht en het boek eindigt ook goed. Bever en Varken accepteren Olifant hoe hij is en waarderen hem er zelfs om. Het boek is prima te gebruiken thuis om gewoon voor te lezen, maar ook een boek waar je in de basisschool van alles om heen kunt verzinnen bij het thema anders zijn en het accepteren van het anders zijn.

Voor kinderen vanaf 4 jaar een prima en leuk boek!

Lees ook:
Van wie zijn die billen?
Mijn naam is Haas / Nooit meer nat
Angelina Ballerina

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wat moet je kopen voor jouw kind?

Jouw kind is bijna jarig! Erg leuk, maar ook een beetje stressvol, want wat voor …

Share
Share