Zelf stoofperen maken

stoofperenZelf stoofpeertjes maken is één van mijn favoriete recepten tijdens de herfst. Het is namelijk zo makkelijk, maar tegelijkertijd ook zo’n dankbaar recept. Je hele huis ruikt namelijk heerlijk naar de herfst en winter en niet onbelangrijk: ik ken geen kind die deze zelfgemaakte stoofpeertjes niet lust. Succes gegarandeerd dus om kinderen deze peren te laten eten!

Zoals ik al zei, is het recept heel makkelijk en eenvoudig te maken. Je kan het haast geen recept noemen, zo gemakkelijk is het bereiden van stoofpeertjes.

Ingrediënten:
Stoofperen (zoals Gieser Wildeman)
1 flesje Rode bessen sap (Betuwe, 250 ml)
Kaneelstokje

Ik hanteer altijd 2 stoofperen voor volwassenen en 1 stoofpeer voor kinderen. Ik ga alleen van 1 stoofpeer per volwassenen uit wanneer het echt om een extraatje gaat, zoals bij het kerstdiner. Voor een gezin met 2 ouders en 2 kindjes zou ik dus 6 stoofperen bereiden.

Wat moet je doen:
Schil de stoofperen. Voor een klassiek geschild stoofpeertje houd je de gehele peer heel en laat je het steeltje aan de peer zitten. Je schilt alleen de schil en snijdt eventueel een dun plakje van de onderkant zodat de peer goed kan blijven staan. Je serveert dus straks een hele peer op het bord. Maakt het niet uit hoe je de peertjes serveert of heb je minder tijd: snij de peren in partjes, verwijder het klokhuis en schil de peren.

Doe de stoofperen in een pan (bij hele stoofperen zet je ze netjes rechtop; gebruik dan een wat kleiner pannetje zodat de peren steun aan elkaar hebben om overeind te blijven staan) samen met de rode bessensap en het kaneelstokje. Giet water in de pan, net zolang tot de peren onder komen te staan.

Zet de pan met peren op een klein vuur en laat de peren enkele uren zachtjes pruttelen. De peren zijn klaar als ze zacht zijn en een mooie rode kleur hebben. Zet bij voorkeur de peren minimaal 4 uur op het vuur bij partjes stoofpeer en 6 uur bij hele peren.

Waarbij eet je stoofperen
Stoofperen zijn heerlijk bij winterse maaltijden, maar ook bij bijvoorbeeld een karbonade, sperziebonen en gekookte aardappelen. Een handig hulpmiddel is: waar je appelmoes bij zou geven, kan je ook stoofperen geven. Bij ons staan vaak zelf gemaakte appelmoes en stoofperen samen op tafel, maar je kan ook de appelmoes vervangen door de stoofperen. Net waar je zelf zin in hebt!

Stoofperen zijn verrukkelijk als ze warm zijn, maar ook zeker heerlijk koud. Ik maak dus eigenlijk altijd een grotere portie zodat we de volgende dag ook nog smullen. Je kan ze dus ook heel goed 1 of 2 dagen van tevoren maken. Probeer de peren wel zo veel mogelijk in hun sap te bewaren.

Tip: geef eens wat afgekoelde stoofperen mee in de broodtrommel van je kind mee naar school.

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Altijd ijs

In 100 heerlijke, verrassende ijsrecepten bewijst ijsfanaat Marleen Visser dat ijs geschikt is voor elk seizoen. …

Share
Share