19 weken zwanger

Je baby:
Je baby is nu ongeveer 22 centimeter en weegt ongeveer 240 gram. De armen en benen van je baby zijn nu in de juiste verhoudingen met elkaar en de rest van haar lichaam. De nieren maken al urine en op het hoofdje begint het eerste haar te groeien. Een wasachtige beschermende laag, vernix caseosa geheten, komt op de huid ter bescherming van schadelijke invloeden van het vruchtwater.

De zintuigen van je baby ontwikkelen zich nu explosief! Uit sommige onderzoeken blijkt dat je baby nu al je stem kan gaan horen. Wees dus niet verlegen om hardop te lezen, te praten met je baby of zing een vrolijke liedje als je in de stemming bent. Als je kindje na de geboorte eens ontroostbaar is door bijvoorbeeld krampjes, kan zo’n herkenbaar liedje misschien helpen.

[sam id=”2″ codes=”true”]

Je lichaam:
Denk je dat je nu al een grote buik hebt? De komende weken zal je alleen nog maar sneller gaan groeien. Als gevolg hiervan, kun je soms last krijgen van je onderrug, buik of zelfs soms een korte, stekende pijn aan één of aan beide zijden. Het meest waarschijnlijke is dat je pijn gaat voelen rondom je banden. Deze banden zijn zich aan het uitrekken door het toenemende gewicht. Je hoeft je niet ongerust te maken over deze pijntjes, maar meldt het wel aan je verloskundige bij een volgend bezoek. Zijn de pijnen zo frequent of heving, dan kan je ook altijd de verloskundige tussentijds bellen voor advies.

Je huid verandert
Je kan merken dat je huid verandert. Zijn de palmen van je handen rood? Geen zorgen, dit is van de extra oestrogeen in je lijf.

Veel zwangere vrouwen krijgen ook donkere vlekken op hun huid door een tijdelijke verhoging van pigment. Deze donkere vlekken verschijnen vaak op je bovenlip, wangen en voorhoofd. Ze worden chloasma genoemd. In de volksmond heten deze vlekken in het gezicht het “masker van de zwangerschap” of “zwangerschapsmasker”. Maar de verdonkering van je huid kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals je tepels, littekens, onderarmen, binnenste dijen en vulva. Een andere voorkomende verdonkering is een donkere lijn vanaf je navel naar je schaamhaar. Deze lijn heet de linea nigra of “donkere lijn.”

[sam id=”5″ codes=”true”]

Alle donkere vlekken verdwijnen bijna altijd kort na de bevalling. Bescherm je in de tussentijd goed tegen de zon. Bedek je huid zo veel mogelijk, draag een hoed en gebruik zonnebrand. En als je verlegen bent over je “zwangerschapsmasker”? Een beetje make-up doet wonderen.

Lees ook:
Ik ben … weken zwanger. Alle weken op een rij
18 weken zwanger
20 weken zwanger

About Mira Ahles

Ondernemer, blogger en oprichter van TrotseMoeders.nl, TrotseVaders.nl & de Club van Slechte Huisvrouwen. Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Tully [trailer]

Marlo (Charlize Theron) heeft altijd alles controle gehad, maar nu het gezin een derde kind …

4 comments

 1. BEN NU 21 WEKEN ZWANGER, KAN MAAR TOT WEEK 19 BEKIJKEN.
  WANNEER KAN IK EINDELIJK WEER VERDER KIJKEN

 2. Ja dat probleem had ik dus ook al ben 22 weken zwanger en je kan niet verder kijken dan 19 weken.
  Had al een mailtje gestuurdt maar krijg geen respons:(

 3. @Sandy

  Ik heb je mailtje waarschijnlijk niet gekregen; we hebben namelijk problemen het het verzenden van het contact formulier. Dat is in ieder geval gelukkig opgelost!

  @sandy @melanie

  We zijn heel hard bezig met het verder schrijven van alle zwangerschapsweken. Tot en met week 27 staat er nu op. De overige weken worden de komende 2 weken ook nog geplaatst. Dus nog heel even geduld voor alles.

  In ieder geval wel sterkte met de zwangerschap gewenst. Ik hoop dat alles goed gaat!

 4. Ik kan al een paar weken geen foto’s meer zien.
  Ligt het aan mijn instellingen of toch aan de site?

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten