Tips bij brandend maagzuur

Tot 70% van de zwangere vrouwen krijgt last van brandend maagzuur. De klachten nemen vaak toe naarmate de zwangerschap vordert. In het eerste trimester ligt de oorzaak met name in de verandering van de hormoonhuishouding, waardoor de druk in de slokdarm afneemt en de spier tussen maag en slokdarm de maag minder afsluit.

Druk op de maag
Naarmate de zwangerschap vordert speelt de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. Het kind groeit en heeft steeds meer plaats nodig. De baarmoeder zet zich steeds sterker uit en oefent daardoor een toenemende druk uit op de maag. Het maagzuur uit de maag kan hierdoor naar boven worden gedrukt en in de slokdarm en keel terechtkomen. Met het vorderen van de zwangerschap neemt dit effect toe en daarmee de kans op brandend maagzuur. Ook als je zwanger bent, kan het aanpassen van eet- en drinkgewoontes en van bepaalde activiteiten helpen brandend maagzuur te beperken.

Tips om brandend maagzuur te voorkomen:

 • Verdeel je voeding in kleine porties over de dag (bij voorkeur op gezette tijden).
 • Eet niet meer ’s avonds laat en in de laatste drie uur voor je naar bed gaat.
 • Zit rechtop tijdens het eten en neem de tijd om het voedsel goed te kauwen.
 • Beperk het eten van vet voedsel, scherpe kruiden, knoflook, peulvruchten, uien, koolsoorten, zoetwaren en citrusvruchten. Drink niet te veel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken of alcohol.
 • Lauwe melk of vanillevla kan soms het zuurbranden wat verminderen
 • Zorg voor voldoende beweging. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, het stimuleert ook de maag en de stoelgang.
 • Probeer spanningen te vermijden.
 • Maak er geen gewoonte van te snel te bukken, maar zak door de knieën. Daarmee verklein je de kans dat het maagzuur in de slokdarm komt.
 • Zorg dat je tijdens het slapen het hoofd iets hoger legt door het hoofdeinde van het bed omhoog te plaatsen (10-25 cm) of door een paar boeken onder je matras aan het hoofdeinde te leggen. NB. Gebruik liever geen twee kussens, dit zorgt ervoor dat je niet goed ligt met je nek en bovenrug, omdat je dan in een knik gaat liggen met je hoofd. Het maagzuur gaat dan niet zo gemakkelijk naar de slokdarm.
 • Slaap op de linkerzij
 • Als je hierna nog steeds last hebt van brandend maagzuur, er zijn voldoende middelen tegen maagzuur vrij te koop bij de drogist of apotheek. Middelen die calcium en magnesium bevatten mag je zonder bezwaar gebruiken als je zwanger bent.
Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share