Home / Zwangerschap / 12 weken zwanger

12 weken zwanger

12 (twaalf) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby
Je bent 12 weken zwanger en je baby is nu ongeveer 7,5 cm. Je baby maakt meer bewegingen door de spierontwikkeling van armpjes en beentjes. Je baby heeft ook meer reflexen. Je baby kan zelfs duimzuigen.

De huid van je baby is gevoelig geworden. De hersenen zijn helemaal gevormd en je baby kan pijn voelen.
Het gezichtje van je baby wordt ook steeds verfijnder. De oogjes, een paar weken geleden nog continu open, blijven nu gesloten. De oogleden beschermen de oogjes die volop in ontwikkeling zijn. Achter de gesloten oogleden zie je de donkere vlekken die straks de pupillen worden. De oogjes blijven dicht tot de zevende maand. De stembanden gaan zich nu ook ontwikkelen.

 Je lichaam
Striae
Tijdens je zwangerschap groeien je buik en borsten in een relatief korte periode erg veel. Ook kunnen je bovenbenen, heupen en billen rondere proporties aannemen. Door de snelle toename van lengte en omvang wordt de huid en de rekbaarheid op de proef gesteld. Soms scheurt het onderhuidsbindweefsel, dan zie je een soort marmer ontstaan, striae (zwangerschapsstriemen) genoemd. Dat is heel normaal tijdens de zwangerschap. De aanleg voor zwangerschapsstriemen is erfelijk bepaald. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans op striae te verminderen.

 • Je kunt je borsten  wisseldouches geven voor het verstevigen van de huid. Als deze striemen net ontstaan, zijn ze meestal roze of (paars)rood van kleur maar na verloop van tijd worden ze wit en vallen ze minder op.
 • Eet niet abnormaal. De toename van je zwangerschapsgewicht vereist al genoeg flexibiliteit van je huid. Zorg dat je niet ook overgewicht van ”lekker eten” er bij krijgt! zie voor voeding en hier over gewicht
 • Verzorg je huid goed. Bij de drogist zijn er crêmes te koop die striae helpt reduceren.
 • Je kunt je borsten  warme en koude wisseldouches geven voor het verstevigen van de huid.
 • Massage. Neem een warme douche, smeer je in met olie of een bodylotion, pak dan een stukje huid met twee vingers vast. Trek voorzichtig aan de huid tot het een beetje pijn doet. Doe dat bij alle potentiële striae plekken.
 • Als deze striemen net ontstaan, zijn ze meestal roze of paars/rood van kleur. Kleine streepjes verschijnen aan de oppervlakte van je huid maar na verloop van tijd worden ze parelmoer/wit en vallen minder op. Ze gaan ook niet meer weg.
 • De scheurtjes van het onderhuidsbindweefsel zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel jeuken. Mentholpoeder of een nat koud washandje helpt tegen de jeuk.

nipt-banner-trotse-moeders-weken-zwanger

Miskraam
Vanaf nu is de kans op een
miskraam aanzienlijk kleiner.
Ben je toch nog bang voor een miskraam? Je baby zit veilig in je buik in het vruchtwater, beschermd door stevige vliezen. De oorzaak van een miskraam is vaak een fout in de ontwikkeling van de foetus. Het is niet levensvatbaar en wordt door de natuur afgestoten. Hier lees je hoe je een miskraam kunt herkennen. Het is ook verstandig om met je huisarts of verloskundige over je angst te praten.

Praktisch
Denk in deze periode ook al over kinderopvang (indien gewenst) na. Er is een site van het ministerie van Onderwijs waar je alles over de crèche bij jou in de buurt kan lezen, hoe duur hij is, de wachttijd en kwaliteit. Hier alvast de informatie. Het lijkt wat vroeg maar kinderdagverblijven hebben lange wachttijden, vooral in de stad. Wil je gebruik van een kinderdagverblijf maken, dan is het raadzaam om al te informeren naar de wachttijd en je eventueel al op te geven.

Je partner en het vaderschap
De meeste mannen moeten even wennen aan de gedachte dat ze vader worden. Lees hier meer over vaderschap tijdens zwangerschap. Laat je partner met je mee leven, betrek hem bij je zwangerschap. Je kunt een groot deel van zijn onzekerheden of angsten wegnemen door er over te praten en je samen te verdiepen in de zwangerschap en de verzorging van jullie baby. Laat hem de zwangerweken van deze site lezen of een boek lezen over de zwangerschap en de verzorging van een baby. Bekijk samen een video van een bevalling. Zo kunnen jullie je voorbereiden op wat jullie te wachten staat.

Jij draagt jullie baby en bouwt er negen maanden lang een band mee op. Je partner voelt er niets van. Jij krijgt alle aandacht, jij staat voortdurend in het middelpunt van de belangstelling. Door het gevoel er een beetje bij te hangen, kan je partner prikkelbaar en jaloerse gevoelens krijgen. Hij kan vinden dat je te veel met je zwangerschap bezig bent en te weinig aan hem denkt, ook al zal hij dat niet meteen zeggen. Hij kan zich daardoor wat buitengesloten gaan voelen.

Probeer daarom niet alleen alle aandacht op je zwangerschap te richten. Praat met je partner en vraag naar zijn gevoelens. Vraag hoe het voelt om vader te worden. Zorg voor een juiste verdeling van aandacht tussen jullie twee. En betrek je partner bij je zwangerschap. Neem je partner bijvoorbeeld mee naar de controles bij de verloskundige. Hij kan dan ook het hartje van jullie baby horen kloppen of jullie kindje op de echo zien. Kan je partner niet elke keer mee naar de verloskundige? Dan is een eigen doppler ook een idee. Zo kunnen jullie samen, wanneer het jullie uitkomt, thuis naar je baby luisteren! Dopplers zijn er in verschillende uitvoeringen en tegenwoordig al voor een paar tientjes te koop.

Trotse Moeders Banner - 12 Weken zwanger

Lees ook:
11 weken zwanger
13 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Heb jij een leuk of ontroerend verhaal over je 12 weken zwangerschap en wil je het graag delen met anderen? Je kunt het insturen naar redactie@trotsemoeders.nl

About Redactie

De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Nieuws over kinkhoest-vaccinatie voor zwangeren

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alle zwangere vrouwen …

19 comments

 1. Hallo allemaal.

  Ik ben Esther een Toekomstige moeder van 20 jaar en ben nu eindelijk 12 weekjes dus in een veiligere periode beland.
  heb helemaal geen last gehad van ochtend misselijkheid of hoofdpijntjes of wat.
  Wel dat ik niet normaal meer kan eten haast niks geen aardappels geen vlees en geen pasta. Daar in tegen wel weer stampot en rijst en nasi.
  Raar eigenlijk kon anders altijd alles eten.
  Maar moet dus nu zoeken hoe ik goed kan eten en voldoende bouwstoffen binnen krijg.
  Maar goed gelukkig gaat alles goed met mij en de baby heb vorige week een echo gehad en alles was goed hartje klopte goed en groeide goed mee met de weken.

 2. Hallo allemaal,

  Ik ben nu ook 12 weken zwanger, zaterdag alweer 13 weken.
  De tijd vliegt voorbij en ben nu ook zo blij dat ik nu niet meer in de angst zit om een miskraam te krijgen. Het 2 echo’s gehad en alles was goed!
  Ik heb alleen last van moe heid en veel hoofdpijn en sinds gisteren veel pijn in mijn bovenbeen. de dokter zei dat dat voorkomt bij zwangere vrouwen, Ik hoop dat dat snel over gaat.
  Ik ben ook een jonge moeder van 23 jaar en kan niet wachten tot het januari is!!!

 3. Hallo dames!

  Fijn dat het allemaal goed gaat bij jullie!
  Ik ben nu net 12 wk zwanger van mijn 2e kindje en krijg morgen een echo.
  Ik heb wat last van misselijkheid en braken verder mag ik niet klagen, alles gaat uitstekend!
  Ook ik ben een jonge moeder van 23 jaar.

  Groetjes

 4. Hoi aanstaande mama’s!

  Ik ben zelf 21, en kwam er met 8 weken achter, kon meteen naar de gynaecoloog voor een echo!
  Echt heel mooi 😀 duidelijk hartje! Prachtig om te horen.

  Vandaag precies 12 weken, en soms misselijk & spugen, maar dat neem ik maar voor lief, denk ik dan 😀 heb wel vaak spierpijn, vaker plassen, sneller moe, sneller geirriteerd, vaak hoofdpijn, en soms trillingen in mn buik!

  Veel succes allemaal! Liefs.

 5. Hoi allemaal!

  Morgen precies 12 weken zwanger! 🙂 Heb dan ook een afspraak voor een nekplooimeting. Heb al een aantal gewone echo’s gehad en alles zag er goed uit. Een heel druk en beweeglijk kindje!

  Het gaat gelukkig sinds een aantal dagen wat beter met me. Heb wekenlang helemaal geen eten binnen kunnen houden.. Het rare was dat het geen ochtendmisselijkheid was maar echt pas als ik iets had gegeten. Heb uiteindelijk zetpillen gekregen van de dokter en die hielpen redelijk. Nu kan ik gelukkig wel weer eten en heb ik die pillen niet meer nodig.
  Verder ben ik moe en heb ik zin in koud eten. Warm eten zoals aardappels en vlees vind ik ineens niet meer lekker. Daarintegen zijn salades en tomaten heerlijk!

  Iedereen een hele fijne zwangerschap gewenst!

 6. Hallo toekomstige moeders!

  Ook ik ben een jonge toekomstige mama (22) en ben morgen precies 12 weken zwanger. Ik heb maandag (overmorgen) mijn allereerste echo. Super spannend! Goed om te lezen over jullie misselijkheidservaringen. Ik maakte mij al zorgen dat ik nog steeds erg misselijk ben ’s ochtends en ’s avonds, omdat er wordt gezegd dat dit rond je 12e week afneemt.

  Het is ook fijn wat te lezen van andere jonge moeders, omdat ik er zelf niet veel ken. Ik ben de eerste van alle vrienden en vriendinnen die een kindje verwacht. Hoe is dit voor jullie?

  Groetjes en genietze van de zwangerschap!

  Susanna

 7. hallo allemaal, ik ben ook een jonge moeder van 24 jaar oud.
  Ik ben erg misselijk helaas, ben al twee keer opgenomen geweest en heb een infuus gekregen. Ik hou niks binnen, voel me ook erg moe. Ik krijg zetpillen voor de misselijkheid maar daardoor wordt de vermoeidheid erger. Hopelijk zal het beter gaan later.
  groetjes en veel succes allemaal!
  Sude

 8. hallo dames, hier een iets oudere moeder van 3 en zwanger van mn eerste.

  ik heb geen kwaaltjes gehad, eet geen rare dingen en voel eigenlijk alleen aan mn broeken dat ik zwanger ben…. geweldig toch?

  heb morgen mn eerste echo….. ik hoop dat alles goed is, mn buik groeit goed, en denk altijd maar, als het niet goed is groeit het niet!

 9. sorry ik ben geen 3 maar 32…. haha

 10. hallo allemaal
  Ik ben 21,deze week ben ik 12weken zwanger.
  dames ik eet ook bijna niks sinds ik zwanger ben(3kilo afgevallen),en maak me daar zorgen over.
  ik heb volgende week afspraak met de gynaecoloog ik ben erg benieuwd
  groetjes sara.

 11. Hallo:D

  Ik moeder (29) ben zwanger van mijn 4de kindje.
  Ik heb een dochter van 9 en 2 zoon’s van 7 en 4 jaar oud.

  Tot nu toe gaat het super goed met de zwangerschap, en ben nu ong 12 weken.
  Mijn eerdere bevallingen gingen heeeel snel dat ik daar wel een beetje over in zit ( niet optijd thuis, man niet optijd bij mij…noem maar op)
  Maar goed heb nog 6 maanden te gaan.

  Succes iedereen

  linda

 12. Hoi hoi lieve mensen,

  Ik ben een jonge vrouw (18) en zwanger van mijn eerste.
  Een dag voor ons huwelijk kwamen wij erachter dat ik in verwachting was, wat een feest!
  Jammer genoeg konden wij er niet van genieten, een week later kreeg ik verschrikkelijke buikkrampen en wezen de huisarts en verloskundige op een waarschijnlijk buiten baarmoederlijke zwangerschap.
  Na bijna 2 weken onzekerheid kwam er groot nieuws, de pijn werd veroorzaakt door een cyste in mijn eierstok! en de baby was helemaal oke!

  Nu 12 weken en 2 dagen zwanger, ook heb ik erg veel buikpijn, ik ben nog nooit zo ontzettend gelukkig geweest.

 13. Hallo,

  Na 1 miskraam en een vroege buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn we nu voor de 3e keer in blijde verwachting. Al blijft t spannend. Ik ben nu 12 weken en alles gaat goed ! 1 augustus de volgende echo dan ben ik 14 weken. En rond 12 september kan ik dan de 20 weken echo verwachten. Ik vind t toch elke keer weer een wonder!!!

 14. hoi ik ben een moeder van 25, heb al een zoontje van 4.
  Bij deze zwangerschap had ik helemaal nergens geen last van…. ondanks dat ik er pas naar 4 mnden achter kwam dat ik zwanger was!!..GEWOON PIL DOORGESLIKT.. EN GEWOON ONGESTELD GEWORDEN!!!alleen was moe.

  Deze zwangerschap kwam ik erachter doordat ik over tijd was… en was dus al rond 7 weken.. nu ben ik al 12 weken en 5 dagen.. eerste echo gehad met de foto erij…
  nu wel misselijkheid in de avond … wordt nu weliets minder. kon avond eten bijna nooit binnehouden…
  en zeer moe… en veel last van stemmingswisselingen…

  DE MEESTE DAMES die zeiden tegen mij het wordt nu een meisje.. omdat ik bij me zoontje nergens last va had… en nu alles tegelijkertijd!!!

  dames wens jullie rustige zwangerschap toe…
  en op naar de 20 weken echo!!!

 15. hier de nekplooimeting 1,6 mm uitstekend
  alles gezond!
  gebruik extra PROGESTERON doordat ik werkelijk in 8 maanden 4 miskramen heb gehad was iedere maand zwanger.
  dat heeft zijn tol geeist op progesteron en vitamines, nu alles uitstekend !
  vanaf week 10/ 11 wist ik al door nubtheorie dat ik een meisje krijg.
  was duidelijk te zien!nu in de 14 de week en nog steeds een meisje!kun je ook meten aan de hartslag is een bewezen theorie. wanneer de hartslag boven de 150 zit rnd de 160 of hoger is het een meisje onder de 150 bpm is het een jongen dit meten ze in begin van zwangerschap wanneer kindje boven de 25 weken zit is de hartslag lager.
  mijn meisje heeft een hartslag van 169bmp

  ook ik was en ben nog erg misselijk en moe ontzettend.
  ijzergehalte is perfect geen hoog of laag suiker. alles goed!
  ik wist alles eerder tijdens de echoo doordat ik meer gevraagd heb en zelf wat weet van de echo’s en verloskunde gynaecologie.
  ik ga nu op naar de 20 weken echo.

 16. Nog 1 dag en dan ben ik 12 weken zwanger! Zo blij als het zo ver is
  Ik heb tot nu toe een makkekijke zwangerschap gehad, beetje misselijk
  In het begin en heel moe dit is nu ook veel minder :).
  Iedereen fijne zwangerschap toegewenst.

 17. Dag Dames,

  Ik ben aankomende dinsdag 20 november 12 weken zwanger. Heb het in het begin niet makkelijk gehad want ik was op vakantie naar Gambia- Afrika en heb daar malaria tabletten gehad en medicijnen tegen blaasontsteking en had een hepatitis A prik gehad in Nederland, en toen ik terrug kwam, kwam ik erachter dat ik zwanger was. Het was weekend………….dus kon alleen de weekend dokters bellen. Hier was helemaal niks bekend met malariatabletten en zwangerschap…..ik zat met al die dozen medicijnen gestresst thuis….
  Ben toen gelijk naar de eerste hulp gegaan en ze hebben daar een echo gemaakt. Gelukkig kon Malarone geen kwaad. Tot nu toe verloopt alles perfect en ik ben weinig misselijk heb wel last van harde ontlasting…en wat gevoelige borsten, en wat moeheid. Maar voor de rest weinig sympthomen!

  Ik wens iedereen nog een geweldige zwangerschap toe en succes bij de 20 weken echo!

  Groetjes Shirly

 18. Hoihoi aemaal

  Ik ben 22 en zwanger van de 2e ^^ nu eindelijk vandaag 12 weken!!
  Erg veel last van een lage bloeddruk maar beter te laag dan te hoog haha
  Iedereen geniet ontzettend ervan ! En op naar een geweldige baby
  X

 19. Dag dames! Ik ben ook een jonge a.s mama. Ik ben 20 jaar en 12 weken zwanger vd eerste

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten