Home / Zwangerschap / Informatie / Medisch / Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Een verloskundige of vroedvrouw houdt zich bezig met het begeleiden van de normale, ongecompliceerde zwangerschap en bevalling. Bij je eerste bezoek aan de verloskundige wordt je zwangerschapsdossier geopend. Daarna kunnen er nog maximaal 11 verloskundige onderzoeken volgen. Bij een risicozwangerschap kunnen er meer prenatale controles gebeuren op voorschrift van de gynaecoloog. Je eerste prenatale controle valt tussen de 6de tot 13de week. Tot je 28ste week ga je maandelijks, daarna tweewekelijks en vanaf 35 weken ga je wekelijks op controle.

standaardcontroles
De verloskundige zal elke keer een aantal standaardcontroles uitvoeren. Bij iedere controle wordt er gewogen en wordt er gekeken of je baby goed blijft groeien. Je bloeddruk wordt gemeten en evt. je urine nagekeken. De groei van je baarmoeder en de ligging van je baby in je baarmoeder worden genoteerd.
Ook worden er enkele standaard onderzoeken gedaan zoals bloedtest en echografie.

Speciale onderzoeken tijdens de zwangerschap
Soms is je leeftijd een reden of wanneer er bijvoorbeeld een erfelijke ziekte in je familie voorkomt. Dan zijn er speciale onderzoeken nodig om tijdens de zwangerschap te kijken of het goed gaat met je baby. En kunnen bepaalde afwijkingen of ziektes al in een vroeg stadium opgespoord worden. Hieronder volgen de verschillende onderzoeken die kunnen plaatsvinden en waarom en wanneer ze worden gedaan. Deze onderzoeken zijn nu:

Vruchtwaterpunctie
Vlokkentest

NIPT

Nekplooimeting

Triple test
Bloedafname bij de foetus
Foetoscopie

About Ella

Check Also

Zwanger op avontuur door China [persoonlijke blog]

“Nou mevrouw, dan hoop ik dat u niet zwanger bent.” Het is dat de piepjonge …

One comment

  1. hey
    Ik ben 28 jaar oud en ben zwanger van een tweeling (van een eige tweeling) voor mijn eerste kontrole heeft de gynecoloog gezegt, dat bij alle bij de kinderen een vocht in de nek zit. en dat ze een vruchtwaterfunctie gaan doen. Maar ik ben echt bang en weet niet wat er dan gaat ga gebeuren. Kwil van andere dokters en mensen. Het is echt moeilijk om een beslissing te nemen….
    Heb een zoon van 3 jaar en bij hem was alles in orde,en het was een gewoone bevalling. tot dan hee

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten