Jouw kind eet deze aardappelomelet!

De aardappelomelet (oftewel tortilla) is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een nationaal Spaans recept. Dit eenvoudige gerecht, dat eigenlijk alleen uit aardappelen en eieren bestaat, is zo populair dat je deze in elke tapasbar vindt en dat elk gezin met kinderen de tortilla gerecht op tafel zet. Tegenwoordig worden er tal van ingrediënten toegevoegd aan de aardappelomelet waardoor het ook een complete maaltijd kan zijn. De tortilla met paprika, padenstoelen, asperges, vis en/of kip zijn veel geziene varianten op het traditionele recept.

Kinderen en baby’s zijn dol op de eenvoudige smaak van de aardappelomelet. Spaanse moeders grijpen dan ook vaak naar dit recept. Zeker als de Spaanse tortilla uitgebreid wordt met groentes die de kinderen anders niet zo makkelijk willen eten. De aardappelomelet is daardoor ook erg geschikt als babyvoeding en als kindervoeding. Maar de aardappelomelet is niet alleen lekker voor de kinderen, maar favoriet bij het gehele  gezin, van ouders, kinderen en opa en oma.

Het recept voor 4 personen:
500 gram vastkokende aardappelen, in kleine blokjes of in dunne schijfjes
6 eieren
een handvol peterselie, gehakt
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Doe echt een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en laat deze het worden. Voeg de aardappelen toe en schep deze door de olijfolie. Matig het vuur. Bak de aardappelen in ongeveer 15 minuten door vaak om te scheppen zacht, maar niet bruin. Haal de aardappelen uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Gooi de overtollige olijfolie weg.

Kluts de eieren samen met wat peper, zout en de peterselie. Roer de aardappelen door de eieren (wanneer de aardappelen iets afgekoeld zijn) en laat deze 10 minuten staan.

Verhit de pan weer met een klein beetje olijfolie. Verdeel het aardappel-eiermengsel gelijkmatig over de koekenpan en bak deze voor ongeveer 1 minuut op een matig vuur. De pan geregeld schudden zodat de tortilla niet aankoekt. Wanneer de onderkant bruin is en de bovenkant bijna gestold is, plaats je een groot bord op zijn kop op de koekenpan. Draai de pan met bord en al om zodat de tortilla op zijn kop op het bord ligt. Verhit eventueel weer wat olie in de pan voordat je de tortilla terug in de pan schuift met de bruine kan boven. Bak de tortilla ook aan deze kant ongeveer een minuut. Zet het vuur laag en herhaal het omdraaien nog 3 keer. Hierdoor krijg je een goede vorm en een bruine buitenkant, maar blijft de binnenkant goed vochtig.

Als je het aardappel omelet wil uitbreiden met andere ingrediënten, dan moet je die meestal tegelijkertijd meebakken met de aardappelen en gezamenlijk in de eieren doen.

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Gezond koken voor kinderen met deze tips

Vind je het moeilijk om gezond te koken voor je kids? Je bent niet de …

Share
Share