Lucas in de sneeuw

Koos Meinderts(1953) debuteerde in 1983 als schrijver met het kinderboek Mooi meegenomen.  Grote bekendheid kreeg hij in 1987 met De club van lelijke kinderen (1987) , dat hij in 2004 samen met cabaretier Harrie Jekkers bewerkte tot een kindermusical. Veel van Meinderts’ werk werd bekroond; zo ontving hij in 2003 een Vlag en Wimpel voor Keizer en de verhalenvader, en werd hij in 1997 met Leen genomineerd voor de prestigieuze Duitse Jeugdliteratuurprijs. Dit jaar wordt Koos Meinderts’ 25-jarig jubileum als kinderboekenschrijver opgeluisterd met Lucas in de sneeuw, dat aflopen zaterdag in Den Haag werd gepresenteerd. Volgens de gezaghebbende recensent Bas Maliepaard (Trouw) is Lucas in de sneeuw een boek “dat nu al kan worden bijgeschreven op het lijstje met de beste kinderboeken van 2008”.

Het verhaal
Lucas is een dromerige jongen “voor wie de wereld te groot geworden is”. Tijdens een ochtendwandeling in de sneeuw overdenkt Lucas wat hem dat jaar allemaal overkomen is. En dat is niet gering: zijn ouders  hebben een moeilijke tijd achter de rug,  zijn vader is ziek geworden en doodgegaan, en Lucas is ook nog verliefd geweest (hoewel hij dat natuurlijk nooit zal toegeven). Het liefst wil hij weg en nooit meer terugkomen, of de tijd terugdraaien naar het voorjaar toen alles nog goed was en zijn vader nog leefde. Maar de sneeuw heeft een zuivere werking op zijn gemoed en de vondst van een gewonde haas in de duinen helpt hem om met zichzelf en zijn verdriet in het reine te komen.

heftig
Lucas in de sneeuw
is prachtig en vooral zeer invoelbaar geschreven. Deze invoelbaarheid wordt nog versterkt door de serene illustraties van Annette Fienieg. Toch is ook een waarschuwing hier op zijn plaats. Want Lucas in de sneeuw is niet alleen een mooi, maar qua thematiek vooral ook een zeer heftig boek, vooral voor de beoogde lezersgroep (acht jaar en ouder).  Bij gevoelige kinderen kunnen gemakkelijk allerlei vragen rijzen op het gebied van verliefdheid en erotiek (die in het boek latent sterk aanwezig is), trouw, ziekte, krankzinnigheid, euthanasie en dood, zodat het raadzaam is dit boek samen met je kind te lezen, en er na lezing zo nodig uitgebreid over te praten.

Lucas in de sneeuw – Koos Meinderts
Kinderboek, hardcover, 89 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …

Share
Share