Tante Jo

Een trap boent men van boven naar beneden, anders maak je met je knieën de net verrichte arbeid ongedaan. In de tijd dat de traptreden moesten drogen nam Tante Jo dan het bushokje voor de deur even mee‘. Het doet me denken aan boeken als “Marijke” en “Joop ter Heul” van Cissy van Marxveldt, die ook van die huishoudelijke tips meegaven. Niet tegen het aanrecht aan staan bij het afwassen, anders wordt je schort nat, is me altijd bijgebleven.

Tante Jo is echter geen fictie, maar een vertelling over het leven van een vrouw die begin twintigste eeuw geboren werd. De schrijven, Sander Donkers, is bijna 60 jaar jonger, maar omdat zijn (oud-)tante veel bij hem thuis is, speelt zij een belangrijke rol in zijn leven. Ik vind het prachtig hoe hij háár verhaal weet te vertellen en in een dergelijk mooi boek aan de wereld weet te geven.

Inhoud
Johanna Adriana Roelofs, ‘Tante Jo’, werd geboren in 1909, kort nadat de tram elektrisch werd. Ze groeide op in het vooroorlogse Rotterdam in een familie met zeven kinderen, maar zou nooit in de gelegenheid komen zelf een gezin te stichten. En er liep wel meer niet zoals ze het gehoopt had.

Als eind jaren zestig in Amsterdam haar achterneef Sander wordt geboren, neemt haar leven een onverwachte wending. Terwijl Sanders ouders de veranderende tijdgeest in het ‘magies centrum’ omarmen, ontfermt zij zich over hem en maakt elk weekend in huize Donkers de boel aan kant. Daadkrachtig, eigengereid, maar ook ietwat wereldvreemd bewoog zij zich door het leven, immer met een poetsdoek in de hand.

Tante Jo is een liefdevol en geestig portret van een (on)alledaags vrouwenleven in de twintigste eeuw – een klein monument voor een verdwenen menstype.

Tante Jo is uitgegeven door Lebowski Publishers als hardcover, met een losse papieren omslag er omheen. Het boek telt 159 pagina’s en bevat meerdere zwart-wit foto’s. Het is mooi opgemaakt en leest prettig. Het geeft een warm beeld van “Tante Jo”, maar ook een mooi beeld van de periode waarin zij leefde. Aanrader.

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.