‘t Verrukkelijke kinderbakboek – Rutger van den Broek & Mark Haayema

De familie Bakker is het liefst de hele dag in de weer met bloem, eieren, boter en suiker. Het hele jaar door maken ze de lekkerste baksels: cheesecakejes met aardbeien in de lente, strandkoekjes in de zomer, rozijnenbollen in de herfst, en ’s winters natuurlijk kruidnoten en kerstkransjes. En wat te denken van de honnepon, een ratjetoe of verwentelteefjes?

’t Verrukkelijke kinderbakboek is het leukste bakboek voor kinderen vanaf zes jaar!

Recensie

Ik begin eigenlijk nooit met vertellen wat ik van een boek vind, maar ik moet het nu even hardop schreeuwen.

Ik ben echt helemaal weg van dit boek!

Ja, dit is wat mij betreft het leukste bakboek voor kinderen dat ik heb gezien, gelezen en uitgeprobeerd. Maar lees toch maar even verder wat mijn verdere bevindingen zijn, want die zijn te smakelijk om niet te lezen.

Een aantal weken geleden kreeg ik dit fantastische kinderbakboek binnen om te recenseren. Ik ben echt dol op bakken, hoewel ik het zelden doe. Dit heeft niets te maken met tijd of rommel, maar alles met calorieën. Nou ja, oké ook een beetje vanwege de rommel. Kinderen kunnen namelijk prima bakken, maar opruimen is nog te een stapje te moeilijk.

Maar goed, toen dit boek binnenkwam werd ik meteen zo enthousiast dat ik graag een uitzondering wilde maken op mijn soort-van-ongeschreven-stomme-regels.

De vrolijkheid spat er vanaf. Niet alleen op de voorkant, maar vooral van de pagina’s binnenin.

Toen ik het doorbladerde kwam ik er al snel achter dat dit boek helemaal niet gemaakt is voor moeders die hun kinderen willen/moeten helpen, maar een boek speciaal voor kinderen (vanaf zes jaar) die het aandurven om (bijna) alles zelf te doen. In de praktijk liep dat bij ons toch iets anders; gelukkig is papa heel geduldig.

Zoals ik het al zei is het een boek om vrolijk van te worden. Het is vormgeven met mooie felle kleuren en er staan prikkelende, spannende tekeningen in en heel veel prachtige baksels die je doen watertanden en je hebberig maken.

De basistechnieken van het koken staan hier simpel en helder uitgelegd. Komt vaker voor, maar hier wordt er op een unieke en grappige manier gebruik gemaakt van rijmpjes. Ook staan er leuke korte verhaaltjes (op rijm) in.

Ik houd van rijmpjes. Het brengt mij terug naar mijn eigen kindertijd; naar Bruna en Schmidt.

Toen had je nog niet zulke mooie kookboeken voor kinderen, nu gelukkig wel. En dat is echt niet alleen maar handig voor kinderen.
Verder worden met korte teksten ook de grondbeginselen en ingrediënten uitgelegd.

In het boek staat de familie Bakker centraal en vind je ook nog eens heel erg veel weetjes met betrekking op koken en eten. Zo kwam ik er na vijf jaar achter dat ik mijn konijntje af en toe te veel wortels gaf. Oeps!

De familie Bakker maakt allerlei leuke dingen mee en tussen de verhalen door wordt er gebakken. Wij maakten onder andere (een paar keer) kokosbollen met chocolade (die sneller op waren dan gemaakt), pizza (wel op de bbq in plaats van in de oven) en de yoghurtcake.

Maar daarnaast maakten we ook een paar keer de appeltaart met havermout. Die is echt een aanrader!

Tijdens het schrijven van de eerste versie van deze recensie kwam ik nog een paar recepten tegen die ik echt nog wilde (laten) maken. Niet dat het iets zou wijzigen aan mijn mening, maar gewoon als excuus. Op de foto hieronder staat een helaas niet helemaal gelukte Honepon. Dat wil zeggen hij komt niet zo mooi boven de rand uit, maar hij was echt overheerlijk!

Verder staat er nog  het een en andere op de planning om te maken, waaronder: vanille-cupcakes met frambozen, bananenbrood, muisjesschuim, aarbeientiramisu en nog heel veel meer. Zeg maar gerust alles 😉

De naam voor dit boek is overigens perfect gekozen. Het is verrukkelijk!

Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek en kinderboekenschrijver Mark Haayema maakten samen dit boek vol heerlijke recepten, smakelijke verhalen en grappige gedichten. Achtentwintig recepten en handige tips voor beginnende bakkers: daar ben je wel even zoet mee.

 

’t Verrukkelijke kinderbakboek– Rutger van den Broek & Mark Haayema
Hardcover, 160 pagina’s, uitgeverij Rubinstein Publishing Bv
Bestel je boek hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Muk

Mark Haayema heeft al verrassend veel boeken op zijn naam staan en echt heel verschillende. …