Eerste woordjes van je baby – wanneer mag je ze verwachten en welke woordjes zijn favoriet?

Als Trotse Moeder (of Trotse Vader) zit je er op te wachten: het eerste woordje van je baby. Natuurlijk, het is genieten van de eerste klanken, van de verschillende geluiden, maar wanneer komt het eerste echte woordje en wat zou het zijn?

De meeste baby’s zeggen hun eerste woordjes rond hun eerste verjaardag. En ja, in veel gevallen zal dat ‘mama’ zijn. Natuurlijk omdat ‘mama’ voor veel baby’s iemand is die ze veel zien en die voor hen zorgt, maar vooral omdat de ‘a’ en de ‘m’ klanken prima te doen zijn voor een ontwikkelende baby. En rond de 12 maanden kunnen die klanken het magische woord ‘mama’ vormen! Gelukkig voor de Trotse Vaders komt het woordje papa (of dada) vaak vrij vlot erna. En woordjes zoals ‘die’ en ‘bal’ volgen daarna.

Tegen de tijd dat je kindje anderhalf jaar is, zal zijn of haar woordenschat tot ongeveer 50 woorden uitgebreid zijn. Overigens begrijpt je éénjarige baby al wel ongeveer 50 woorden rond de eerste verjaardag. Rond de tweede verjaardag kent je kindje nog meer woorden en zal het gaan beginnen met het combineren van woordjes: twee-woorden-zinnen.

Bovenstaande is natuurlijk ‘gemiddeld’, soms redden kinderen zich prima met ‘die’ en ‘dat’ en komt de behoefte om meer te zeggen later op gang. Sommige kinderen spreken al meer woorden rond hun 18 maanden. En zoals altijd: geniet van je kind en van zijn of haar unieke ontwikkeling!

 

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Je kind gaat klimmen: tips

Opeens zit je kleintje halverwege de trap of probeert je kindje uit de box of …