Samen met je kind inpakken voor de vakantie

In veel gezinnen komt het inpakken van de koffers op de Trotse Moeder neer. Maar… er wordt vaak wel van alles aangesleept wat per se mee moet! En dan moet je als Trotse Moeder keuzes maken…. neem je de poppenkinderen mee, of een extra pyjama? Neem je een warm vest mee of een extra spelletje?

Eigen keuzes
Wanneer je je kind mee laat inpakken, kun je er voor zorgen dat je kind leert inzien dat een koffer op een gegeven moment vol zit en dat niet alles mee kan op vakantie. Door hem of haar zelf keuzes te laten maken om de beschikbare ruimte op te vullen, zorg je voor een fijnere sfeer tijdens de voorbereidingen, maar ook tijdens de vakantie zelf. Geen ‘verwijten’ mee over wat niet in de koffer zit, je kind heeft zelf gekozen!

Beginnen
Begin met de basis. Wat moet er echt mee? Natuurlijk: de lievelingsknuffel van je kind. Maar ook voldoende ondergoed en kleding. Leg uit aan je kind waarom je toch een vest mee wilt nemen naar een warme bestemming (koudere avonden) en laat hem of haar zelf meebeslissen welke shirts bijvoorbeeld meegenomen worden.

Vullen
De ruimte die over is wanneer je samen alles hebt ingepakt wat ècht nodig is, mag door je kind worden ingevuld. Hierdoor zorg je er voor dat je kind bewust gaat kiezen. Neem ik een puzzel mee of een extra knuffel? Neem ik een boekje mee voor in bed of knutselspullen? Je kunt natuurlijk helpen door vragen te stellen “hoe vaak denk je dat je die puzzel gaat maken?” maar laat de uiteindelijke keuze aan je kind.

Wat wanneer de koffer al vol zit met kleding?
Zeker wanneer je jonge kinderen hebt, is het raadzaam om extra spullen mee te nemen om ‘ongelukjes’ op te kunnen vangen. En wanneer je kinderen ouder zijn, zijn de kledingstukken groter. De koffer kan dus al vol geraken zonder dat de ‘eigen spullen’ van je kind er in zitten. In dat geval kun je de keuze maken om bijvoorbeeld ondergoed, pyjama’s en zwemkleding in een aparte koffer te doen. Op die manier blijf je overzicht houden en creëer je ook ruimte voor de spullen van je kind.

Wat wanneer de spullen van je kind niet in de koffer passen?
Het blijft belangrijk om de inhoud van de koffer een mix te maken tussen kleding en speelgoed. Wanneer je de vorige tip al hebt benut en de beschikbare ruimte is te klein omdat je kind bijvoorbeeld een hele grote lievelingsknuffel heeft, kun je het oplossen door een ‘reistas’ te maken, met bijvoorbeeld de knuffel en een paar boekjes. Ook de ‘spullen voor samen’ zoals spelletjes en knutselspullen kunnen in een andere tas worden meegenomen zonder dat je het oorspronkelijke concept van samen één koffer inpakken, teniet doet.

Hou het gezellig
Inpakken betekent vaak stress. Wanneer jij zelf stress ervaart, geef je dat vaak door aan je kind. Probeer het ontspannen en gezellig te houden. Zet een muziekje op en praat alvast over de leuke dingen die je verwacht in de vakantie. Zo kom je vanzelf in de vakantiesfeer en wordt inpakken een stukje voorpret!

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Everybody 1-2-Switch! [recensie]

De Nintendo Switch kan makkelijk gebruikt worden om samen met mensen spelletjes te spelen. Je …

Share
Share