Het meisje in de brief [recensie]

Het boek Het meisje in de brief ziet er mooi uit, sfeervol. En wanneer ik op de achterkant lees waar het over gaat, wil ik het meteen gaan lezen!

Inhoud
1956. Tienermeisje Ivy Jenkins raakt zwanger. Een grotere schande bestaat er niet, en ze wordt naar St. Margaret’s gestuurd, een kil, door nonnen geleid tehuis voor ongetrouwde moeders. Haar baby wordt tegen haar wil ter adoptie aangeboden. Ivy zelf zal St. Margaret’s nooit meer verlaten.

Heden. De jonge journaliste Samantha Harper krijgt een oude brief in handen waarin een meisje smeekt om gered te worden uit St. Margaret’s, voor het te laat is. Het tragische verhaal laat Sam maar niet los. Wanneer ze wat dieper gaat graven, stuit ze op een reeks onverklaarbare overlijdensgevallen, die allemaal iets met St. Margaret’s te maken lijken te hebben. Aangezien het oude pand op het punt staat te worden afgebroken, wordt het voor Sam een race tegen de klok om een zestig jaar oud geheim te ontrafelen voordat de waarheid voorgoed verloren gaat…

Recensie
Zoals vroeger vaak gebeurde, werd een ongehuwd meisje elders ondergebracht vanwege de schande die het voor de familie meebracht. In deze roman moet Ivy naar een klooster”St. Margaret” gestuurd. Ze smeekt haar moeder om niet weg te hoeven, en hoopt tot het laatste moment dat haar vriendje er aan komt fietsen om voor haar en haar toekomstig kindje te gaan zorgen. Maar, helaas.

Het regime wat er in het klooster heerst, is onvoorstelbaar kil, streng en harteloos. Er moet iedere dag keihard gewerkt worden, met schaars voedsel, kleding en verwarming. Praten is vooral verboden, behalve om “ja zuster” te zeggen. Stiekem blijft ze haar vriendje uit wanhoop te schrijven. Ze blijft op hem hopen. Ze wordt gedwongen om haar kindje ter adoptie af te geven.

Samantha (Sam)is een journaliste. Zij krijgt via haar Oma oude brieven in haar handen, die haar Opa uit een antiek kastje haalde, wat in zijn winkel terecht was gekomen. Het zijn de brieven die Ivy heeft geschreven vanuit het klooster. Er komt de naam “Kitty Canon” in voor. Sam is pas bij een afscheid geweest van ene Kitty Canon, een beroemde presentatrice van praatprogramma’s.  De brieven en de naam van Kitty, laten haar niet los. Omdat ze graag promotie wilde maken op haar werk, besluit ze onderzoek te gaan doen, naar zowel Ivy, als Kitty. Wat er dan gebeurt, en, wat zij allemaal wel en niet ontdekt, dat is zeer pakkend en spannend.

Deze roman geeft niet aan dat dit schrijven “naar waarheid”is. Maar, het is een situatie die er wel degelijk zijn geweest. Het was voor mij niet te doen alsof het een “alsof” verhaal is. Dat is pakkend, en ik kon het boek niet wegleggen, en heb het in korte tijd uitgelezen, het liet me niet meer los. Dat gun ik iedere lezer ook. Daarna ebt het niet zomaar weg, hoor.

Het meisje in de brief – Emily Gunnis
Paperback, 368 pagina’s, uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …

Share
Share