Harry Benson: Shoot First [DVD-recensie]

Harry Benson: Shoot First geeft een uitgebreid beeld van de illustere carrière van de productieve fotograaf die in eerste instantie beroemd werd door The Beatles, door wie hij was aangesteld om hun eerste trip door de Verenigde Staten vast te leggen. Met ongelimiteerde toegang tot de band, wist Benson een groot aantal levendige en intieme portretten van de meest populaire band in de geschiedenis te maken. Daaronder o.a. de legendarische kussengevecht-foto die genomen is in een hotel in Parijs.

Daarnaast omvat zijn uitgebreide portfolio ook iconische foto’s uit oorlogsgebieden, maar tevens van o.a. Winston Churchill, Bobby Fischer, Muhammad Ali, Greta Garbo, Michael Jackson, Dr. Martin Luther King, Jr. én de moord op Robert F. Kennedy. Inmiddels 87 jaar oud, is workaholic Benson nog lang niet van plan te stoppen.

Het verhaal achter de topfotograaf en zijn foto’s: ‘a great photograph can never happen again’; Regisseurs: Matthew Miele, Justin Bare; Official Selection SXSW 2015, BFI London Film Festival, Docville 2017; Met o.a.: Sharon Stone, Alec Baldwin, Henry Kissinger, Donald Trump e.v.a.

Recensie
Fotografen zijn vaak onderbelicht (haha, inderdaad een flauw woordgrapje…). Maar serieus: heel vaak is een foto enorm bekend en heb je geen idee welke fotograaf er achter zit. Zo ook met de foto’s die Harry Benson gemaakt heeft: ik vermoed dat er een heleboel zijn die je wel eens gezien hebt, die je waarschijnlijk zelfs erg mooi, boeiend, interessant of intrigerend vond, maar waarvan je niet wist dat Harry Benson de fotograaf was.

Misschien dat je zijn naam in verband brengt met The Beatles. De foto’s die hij van hen gemaakt heeft zijn legendarisch. Maar er is veel meer! In de documentaire Harry Benson: Shoot First vertellen een aantal (bekende) mensen over Harry Benson en over zijn werk zodat je een mooi beeld krijgt van het oeuvre, van het vakmanschap en van de persoon Harry Benson. Erg mooi gedaan en boeiend.

Persoonlijk was ik erg onder de indruk van de foto’s van Bobby Fisher. Deze schaker heb ik altijd erg intrigerend gevonden, ook al deelde ik zijn uitgesproken extreme denkbeelden niet. Hij heeft, zeker de latere jaren, erg teruggetrokken geleefd en Harry Benson lukte het om prachtige foto’s van hem te maken. Dan moet je wel enorm empathisch zijn, denk ik. En zo komt hij dichtbij allerlei verschillende mensen, in allerlei verschillende situaties en legt hij momenten vast zoals ze zijn, ongekunsteld en puur.

Een waardige documentaire voor een bewonderenswaardige vakman. Ik hoop dat veel mensen hem zullen bekijken. Goed dat hij op DVD is uitgebracht, want deze film is er echt een om met enige regelmaat terug te zien. De DVD Harry Benson: Shoot First duurt bijna anderhalf uur en bestel je hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Foto op canvas in de slaapkamer

Een paar jaar geleden heb ik mijn slaapkamer opgeknapt. Ik heb er voor gekozen om …

Share
Share