Hoe kon dit gebeuren? Over de zaak Anne Faber, collectieve woede en de lessen voor de toekomst.

Zoals vele andere mensen, heb ik de periode van de vermissing van Anne Faber en alles wat daarna gebeurd is, gevolgd vanaf de zijlijn. En zelfs vanaf de zijlijn raakte het diep. Hoe kon dit gebeuren? is een vraag die veel mensen zich gesteld hebben en die in dit boek centraal staat.

Inhoud
Op vrijdagavond 29 september 2017 gaat de 25-jarige Anne Faber een rondje fietsen in de omgeving van Utrecht. De selfie die ze aan haar vriend stuurt blijkt haar laatste teken van leven.

Na haar vermissing ontstaat een zoekactie die heel Nederland bezighoudt. Dertien dagen later wordt haar lichaam op aanwijzing van verdachte Michael P. gevonden. Hij bekent Anne te hebben verkracht en vermoord.

Wie is Michael P.? Wat ging er mis in de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder, en wat zegt dat over dit soort klinieken? Hoe moet Nederland omgaan met tbs-weigeraars? En de belangrijkste vraag: hoe kon dit gebeuren?

Mening
Ik voelde me erg ongemakkelijk bij het lezen van Hoe kon dit gebeuren? Een voyeur, zeker toen ik zag dat de familie van Anne Faber niet had meegewerkt aan de totstandkoming van het boek. Maar gelukkig is het erg zorgvuldig geschreven waardoor ik het toch heb uit kunnen lezen.

Het boek geeft een duidelijk beeld van zowel Anne Faber als Michael P. En van de omstandigheden waaronder Michael P. opgenomen was toen hij de gruwelijke misdaad beging. Veroordeeld voor een eerdere gruwelijke misdaad, zat hij in een kliniek waar hij (naar achteraf bleek) alle vrijheid had om drugs te gebruiken en ongezien een jonge vrouw op vreselijke wijze te misbruiken en te vermoorden.

De vraag “Hoe kon dit gebeuren?” wordt niet beantwoord. Er is ook geen antwoord, geen verklaring voor een dergelijke gebeurtenis volgens mij. Wel wordt verwoord wat er allemaal mis ging en welk effect dit had op zowel de kliniek als andere instellingen, op onze rechtspraak en de manier waarop we tegen TBS aankijken. Hoe kon dit gebeuren? is een boek waar je stil van wordt en wat op mij als zeer zorgvuldig geschreven en respectvol geformuleerd overkwam.

Hoe kon dit gebeuren? – Yelle Tieleman
Over de zaak Anne Faber, collectieve woede en de lessen voor de toekomst.
Paperback, 192 pagina’s, uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …

Share
Share