Jij alleen [thriller-recensie]

Op de achterkaft van dit boek staat: “Jij alleen is een beklijvende thriller die begint bij ons diepmenselijke verlangen naar liefde en onze droom om onmisbaar te zijn. Maar het eindigt totaal ergens anders.” Je weet dus al tevoren dat er iets gaat gebeuren, maar wat….

Verhaal
Paul werkt als bewaker in de metro van Stockholm. Jaren na het verlies van zijn vrouw is hij eindelijk opnieuw klaar voor de liefde. Ook Iris, freelance designer, heeft genoeg van haar eenzaamheid. Dan ontmoet ze Paul. Hij is bijzonder aantrekkelijk en lijkt precies te weten wat ze nodig heeft.

Ze brengen steeds meer tijd samen door tot ze alleen nog maar oog hebben voor elkaar. Iris’ wereldje wordt wel erg klein en haar vrienden vragen zich af of alles wel zo goed gaat als ze beweert. Terecht. Iris en Paul stevenen regelrecht af op een ramp…

Mening
Iris heeft veel moeite met het loslaten van een verbroken relatie met een getrouwde man. Ze blijft hem bijna obsessief volgen via Social Media en dan ontmoet ze Paul wanneer ze autopech heeft. Hij ‘redt’ haar en ze krijgen een relatie die perfect lijkt. Paul zelf heeft zijn vrouw verloren nadat ze lang ziek is geweest en hij haar verpleegd heeft. Hij is dolgelukkig met Iris en wil haar op alle gebied verwennen en haar alles geven wat ze nodig heeft.

Iris draag een geheim met zich mee. Haar vader is psychisch ziek en heeft in een psychotische fase iemand vermoord. Wanneer zij ook hallucinaties krijgt, wordt ze bang. Zal Paul van haar blijven houden. Zal zij hem iets aandoen?

Tussendoor lezen we over het revalidatieproces van Paul. Deze periode speelt zich ná de relatie tussen Iris en Paul af. De zus van Paul komt op bezoek en samen halen ze herinneringen op uit de jeugd van Paul.

Wat er precies gebeurd is en waar Iris is (en wat haar rol is in de ernstige verwonding van Paul) wordt pas aan het eind van het boek duidelijk. Tussendoor merk je wel steeds beter dat er iets mis is. Wanneer het ‘echt’ duidelijk wordt (waarbij ik moet aangeven dat ik zoiets echt pas door krijg, wanneer ik het lees en andere Trotse Moeders ongetwijfeld al eerder de puzzel in elkaar hebben weten te leggen….) wordt het spannender.

Echt spannend, “thrillerachtig” is Jij alleen niet, wel ‘dreigend’. Het boek is goed geschreven en blijft boeien. Omdat je al weet dat er iets gruwelijk mis is gegaan, wil je door blijven lezen en krijg je steeds meer de kriebels wanneer er dingen duidelijk worden. Ik vond het een prima boek!

Jij alleen – Ninni Schulman
Paperback, 350 pagina’s, uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Een fatale leugen [bespreking]

Wat begint als een leugentje tegen de politie, wordt een nachtmerrie wanneer degene die Lucy …