De kunst van het weggooien [recensie]

Weggooien is niet zo makkelijk als het lijkt. Het druist in tegen onze toenemende behoefte aan hergebruik. Elke keer als we iets wegdoen, zegt een stemmetje in ons: ‘Wat een verspilling!’ Nagisa Tatsumi analyseert dit psychologische mechanisme en helpt ons bij het overwinnen van schuldgevoel en schaamte. Daarnaast leert ze ons om al op het moment van aankoop kritisch te zijn en geeft ze tips voor het aanschaffen van nieuwe spullen, zodat we de vicieuze cirkel van kopen en weggooien kunnen doorbreken. 

Recensie
Als je iets langer dan twee seconden naar de voorpagina van De kunst van het weggooien kijkt, zal je iets opvallen aan de cover. Een subtiel grapje, dat verwijst naar de titel van het boek.
De ondertitel is ‘ Op een goede manier ruimte in je leven brengen’.

 

Bijna iedereen heeft wel eens van Marie Kondo gehoord. Misschien heb je haar boeken gelezen en zelfs tot uitvoering gebracht, of je bent vast haar naam tegengekomen in een blog, op twitter of pinterest of in een column. Hoe dan ook, dit boek, De kunst van het weggooien, was de inspiratiebron voor Marie Kondo. En waar kan je beter beginnen dan bij de bron …?

In alle eerlijkheid, ik ben slecht in opruimen en zeker in weggooien. Ik ben een soort hamster, die bij alles denkt ‘misschien is dit nog een keer nuttig’. Op mijn werk heb ik de oplossing gevonden in het rigoureus weggooien van stapels papier. Niet meer sorteren, maar gewoon, hup, weg er mee. Alles is digitaal terug te vinden en als het echt belangrijk is, heb ik het al lang op een betere plek bewaard. Maar thuis, spulletjes van de kinderen, zorgvuldig uitgezochte cadeautjes die ik heb gekregen, … ik heb moeite met weggooien! Al uit de eerste pagina’s van De kunst van het weggooien blijkt dat ik echt niet de enige ben die weggooien zonde vindt. In Japan hebben ze er zelfs een speciaal woord voor ‘mottainai’, letterlijk: een voorwerp verliezen, oftwel: wat zonde. Pfff, wat een opluchting!

 

De kunst van het weggooien bestaat uit vier delen.
De titel van de inleiding spreekt voor zich, ‘ Wat belemmert ons om weg te gooien en waarom?’
Deel 1 wil je leren hoe je kunt weggooien en geeft daar tien ideeën voor. Zo zijn voorlopig bewaren en tijdelijk wegleggen niet verstandig. De hoofdstukjes zijn overzichtelijk ingedeeld met voorbeelden, de psychologische verklaring van een en ander en een voorstel voor een mindshift. ‘Gebruik wat je hebt zo intensief mogelijk’ vind ik een mooi advies!

 

In deel 2 krijg je hulp om aan de gang te gaan, het beschrijft tien technieken om echt te gaan weggooien. Blindelings weggooien, de techniek die ik op mijn werk gebruik. Maar die ik een paar maanden geleden kennelijk ook heb ingezet bij het opruimen van alle oude kinderkleding in kleutermaten (wees gerust, ze hebben wel een goede bestemming gevonden hoor). De technieken zijn eigenlijk heel simpel en liggen voor de hand, boven een bepaalde hoeveelheid weggooien bijvoorbeeld (waarom zou je dertig glazen willen hebben?), of na een bepaalde periode …
Het derde deel gaat in op prettige manieren om weg te gooien en ruimte te scheppen. Je hoeft niet alles bij de vuilnis te doen, recyclen is ook een optie, of verkopen (hoewel ik dat persoonlijk te veel tijd vind kosten).

 

De kunst van het weggooien is naast inhoudelijk interessant en ook echt wel nuttig, vooral een boek dat gewoon lekker leest. Het is opgedeeld in allemaal korte hoofdstukjes die je snel uit hebt. Tatsumi schrijft vlot en met humor en het is leuk haar boek te lezen. De vele praktische adviezen zijn nog bijna stimuleren ook. Eigenlijk is dit boek gewoon een aanrader, of je nu goed bent in opruimen of niet en of het je nu aanzet tot weggooien of niet.

Op de site van de uitgever vind je een link naar een inkijkexemplaar.

De kunst van het weggooien – Nagisa Tatsumi
Lifestyle, paperback, 144 pagina’s, Uitgeverij Kosmos
Bestel ‘De kunst van het weggooien’ hier >>>>

 

 

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De vier beste tips voor een opgeruimd huis met kids

Je huis opgeruimd houden is niet altijd eenvoudig, zeker niet wanneer je kinderen hebt. Je …

Share
Share