Asperge-lasagne [recept]

Lente! Tijd voor “het Witte Goud”: asperges. Het is een van de heerlijke streekproducten uit Noord-Limburg waar je allerlei lekkere gerechten met asperges aantreft in de diverse eetgelegenheden, maar waar je ook een asperge-fietstocht of wandeltocht kunt maken of een aspergemuseum kunt bezoeken. Kijk maar eens op deze pagina van Liefde voor Limburg >>>>

Mocht je niet naar het mooie Noord-Limburg kunnen gaan binnenkort, dan kun je het witte goud natuurlijk ook in je eigen keuken halen en er bijvoorbeeld lasagne mee maken.

Nodig (voor 4 personen):
2 kg asperges
400 gram gegrilde ham in reepjes
lasagnevellen
8 takjes peterselie
1/8 ltr. slagroom of creme fraîche
50 gram roomboter
tarwebloem
1 bouillontablet tuinkruiden
geraspte kaas
nootmuskaat
peper

Bereiding:
Schil de asperges in stukken van ongeveer 3 cm. Kook de asperges in 10 minuten gaar, bewaar na afloop 4 á 5 dl van het kookvocht.

Maak met de roomboter, bloem en het kookvocht van de asperges een bechamelsaus. Zorg dat de saus net vloeibaar is, maar niet te dik. Breng de saus op smaak met peper, nootmuskaat en de tuinkruidenbouillontablet. Roer de slagroom of crème fraîche door de saus. Laat het geheel een halve minuut koken en haal het van het vuur af. Roer de hamreepjes en 2/3 deel van de fijngesneden peterselie erdoor.

Neem een ovenschaal en vul deze met 1/3 van de saus. Leg daarop de lasagne-vellen en daarop de helft van de asperges. Herhaal dit nog een keer. Schenk de rest van de saus bovenop en werk dit af met fijngesneden peterselie en geraspte kaas.

Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven (200°C) en laat een half uur staan.

Kijk voor dit recept en andere aspergerecepten op de website van het Nederlands asperge centrum.
Kijk voor meer informatie over asperges en andere Noord-Limburgse streekgerechten op www.liefdevoorlimburg.nl

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Aspergeschotel, of Asperges au Gratin [recept]

Aspergeschotel, of asperge-ovenschotel klinkt al lekker, maar noem je het Asperges au Gratin dan kom …