Klaproos [recensie]

Wanneer ik de naam van de auteur van Klaproos, Anne-Fleur van der Heiden, invoer in Google, zie ik al snel dat Klaproos deels ontstaan is uit eigen ervaring. Anne-Fleur van der Heiden is opgegroeid bij een moeder die aan heroïne verslaafd was en die samenwoonde met een man die ook drugsverslaafd was. Het lijkt me boeiend om een verhaal wat op eigen waarheid is gebaseerd te lezen.

Verhaal
Op haar zesentwintigste verjaardag besluit Noor na een lange periode van stilzwijgen weer contact op te nemen met haar moeder en haar stiefvader Las. Las is terminaal ziek, en Noor kan de confrontatie met hen en met haar jeugd niet meer uit de weg gaan. 

Mening
Wat een goed geschreven boek. Zeer boeiend om te lezen hoe een kind en later een jonge vrouw een jeugd ervaart die zeer anders is dan die van de meeste mensen. En toch zijn een aantal factoren herkenbaar en heeft de hoofdpersoon uit het boek zeer zeker een band met haar moeder en ook met haar stiefvader. Hoeveel hij voor haar betekent, blijkt voor haar vooral tegen dat hij komt te overlijden.

Natuurlijk zijn drugs ontwrichtend en zie je dat terug in het boek. En dat is schrijnend. Het alternatief voor bij het bij de moeder wonen is wel beter, maar verre van ideaal. De manier waarop de situaties beschreven zijn, zijn erg puur en eerlijk en wars van zelfmedelijden.

Wat ik ook mooi vond was dat je een kijkje krijgt in het leven van drugsverslaafden. Hoewel je ook ziet dat er constant geld nodig is en dat daarvoor veel moet wijken, zie je ook ‘gewone dingen’. Het maakt het beeld completer: drugsverslaafden zie je in films vooral op zoek naar een shot, of bezig het geld ervoor bij elkaar te krijgen, maar tussendoor gebeuren er ook het dagelijkse leven.

Echt een aanrader, deze debuutroman van Anne-Fleur van der Heiden!

Klaproos – Anne-Fleur van der Heiden
Hardcover, 176 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Purple lean – wat is dit mixdrankje en wat zijn de risico’s?

Purple lean, ook wel lean, purple drank, sizzurp, syrup of purp genoemd, is een mix …